Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • Japan Matcha

  • Vložil Tomáš Klouda 11.3.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý prášek je svěží světle zelený, voní příjemnou nasládlou, travnato-marcipánovou, lehce bylinnou vůní. Podstatně sladší a intenzivnější vůně, než u nás běžně dostupné sáčky matchatea.cz.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava:
    Miska 250ml, 3-4g prášku na 100ml vody, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Při šlehání njde pěna udělat nijak moc do výšky, hustě, nicméně celý povrch je pokryt pěnou, která drží velmi dlouhou dobu, což svědčí o lepší kvalitě. chuť vynikající, uhlazená, dominuje sladká travnato-marcipánová složka, žádné hrachové tóny, žádné agresivní travinky, jakoby měl celek zásaditý mírný základ, doušek po polknutí příjemně sklouzne hrdlem a v ústech vzlíná sladkost. V dochuti je cítit příjemná bylinná složka, připomíná mi vzdáleně jiaogulan, nasládlou složku, vedle travnatosti, obzvláště marcipán působí nádherně. Žádná umami, žádné hořké tóny, žádné drhnutí, při polknutí. Skvělá matcha.

    Energizující, osvěžující a mírně chladivý efekt. Po vypití hlavní dochuť, v plné síle, trvá kolem 5 minut, lehké tóny pak přes čtvrt hodiny.
    Tato matcha je vhodná pro přípravu řídkého čaje Usucha. Naopak není vhodná na hustý čaj Koicha, ve větší míře prášek dává svíravější tóny a nepění na drobné bublinky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: ? dar
    Prodejce: ? dar