Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

  • Japan Genmaicha Tokujo

  • Vložil Tomáš Klouda 27.8.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info o čaji po překladu googlu:
    "Tokujo hnědá rýže čaj 100g
    Spread voňavé aroma hnědé rýže v okamžiku, kdy se nalije teplá voda,
    Je čaj ten pocit je vzrušující.
    Vzhledem k tomu, základna z čajových lístků je hluboko v páře zelený čaj,
    Světle modrá je krásná zelená.
    OK se vaří v horké vodě!
    Je osvěžující příchuť."
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list je drobný ve formě jehliček, poměrně dost drobounkých zlomků. Barva listu tmavě zelená, typický vzhled pro senchu. Obsah hnědých zrnek rýže je poměrně velký, minimálně co do gramáže bych řekl, že je celek v poměru obsahu 50:50, možná i rýže o něco málo víc. Počet již puklého zrnka je malý a pukance (pop-corn) jsou jen malé, vesměs převažují jen kvalitně a roznoměrně upražená hnědá rýže. List voní nesmíně svěže, po travinách, primárně jako tráva na louce po dešti, v těsném sledu se projevují chlebovo-rýžové pečené vonné složky rýže, působí trochu "mastně".
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Vícenálevová příprava:
    Kyusu konvička 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Celkem 5 nálevů. 75-80°C horká voda. Doby louhování: 30s/15-20s/35s/70s/150s

    První nálev je lehký, doslova dotek něžnosti s lehkým rýžovým mastným pozadím. Druhý a třetí nálev je nejlepší, poté již relativně rychlý spád.
    Nahřátý list voní úchvatně, mocná pražená rýžová složka, dosti těžká s něžným travnatým pozadím. Rýže trochu připomíná dvakrát propečený chléb těsně před dokončením, úchvatná vůně, která vábí. Vůně nálevu je obzvláště v prvních nálevech intenzivní pražená chlebovo-rýžová, takřka nelze cítit travnatý podtext. V posledních dvou nálevech již rýžová složka ustupuje a je výrazněji cítit i travina. Barva nállevu zelinkavá (druhý nálev zelenější), světlounká, poměrně dost prachu a kalu i po průchodu sítkem v kyusu. Pokud zlomky vadí, nutno použít další sítko. Druhý a třetí nálev má více kalu - zrnka rýže začínají být rozmočená a pražený povrch se lehce uvolňuje.
    Chuť je výrazná, ale velice hezky stavěná, na začátku zcela enormně dominuje chlebovo-rýžová pečená složka, pouze v závěru se lehce projevují traviny. Ani ne hoořké, ale příjemně nasládlé tělo. Druhý nálev je co do praženo-rýžových složek nejvýraznější. Od třetího se i v chuti nádherně projevují traviny a lehoučká umami složka s náznakem hořkosti.
    Dochuť je zábavnější a krásně se zde proplétají dvě zdánlivě protikladné složky - hutná pražená rýžová s výrazným chlebovým projevem a jemná procítěná travnatá s nahořklostí. Báječná souhra a každou minutu odlišné nuance a výraznosti, místy se projevují složky Kara a Melty, v samotném závěru zase chlebové prvky s travinkou po deštíku, velmi svěží, skvělá kombinace.
    Pokud použijeme vdu chladnější, poodkryjí se nám více travnaté složky, ale musíme přidat na době louhování
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list měkký ve formě skoro bahýnka, jeden z nejkřehčích vylouhovaných listů vůbec, zrnka rýže světlejší také rozmočená. V celku je obsažen vesměs drobounký list a pár větviček.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: dar

    Prodejce: http://www.dobashien.com/?pid=31776918