Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.



  • Japan – Organic Asatsuyu Wakocha Yakushima – černý čaj

  • Vložil Tomáš Klouda 28.11.2021, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Info od prodejce:
    Černý japonský čaj z ostrova Yakushima. Použitý kultivar Asatsuyu má oproti jiným japonským kultivarům nízkou odolnost proti mrazu. Má i nižší výtěžek při sklizni. Proto je poměrně málo používaný. Někdy se také nazývá "přírodní gyokuro“, protože v chuti obsahuje typickou chuť umami i bez zastiňování, které je typické při pěstování kvalitního čaje gyokuro. List je černý, tenký, mírně kroucený. Odpovídá pečlivému zpracování. Chuť je velmi plná, znatelná sladkost s tóny koření.
    Příprava čaje
    PŘÍPRAVA V KONVICI – Dávkujte cca 2 g černého čaje na 150 ml vody. Poté zalijte vodou o teplotě 95-100 °C. Nechte louhovat 2 až 3 minuty podle chuti. Následně přeceďte. Čaj můžete použít pro více nálevů.
    PŘÍPRAVA V GAIWANU – Dávkujte cca 4 g. Louhování: 25s/20s/20s/30s/40s/60s+
    ZEMĚ PŮVODU: Japonsko
    REGION: Yakushima / Kagoshima
    ČAS SBĚRU: duben 2020
    ODRŮDA: Kultivar Asatsuyu
    PŘÍCHUŤ: nasládlá, plná
    NADMOŘSKÁ VÝŠKA: 100 – 200 m. n. m.
    VARIANTA: Sypaný čistý, černý čaj
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    X POZNÁMKY
    LIST Vůně je nasládlá, voní převážně po šťavnaté Aloe vera, bylinno-ovocné projevy, náznak skořice, doteky perníkového koření. List drobný, ale úhledný, malé úzké háčky. Barva listu je velmi tmavá, matná černá v umelém světle s tmavým namodralým odstínem, v dávce jsem nalezl pouze dva malé oranžové kousky větvičky.
    NAHŘÁTÝ LIST Přes víčko voní čokoláda. První vonné esence připomínají karob, doteky perníku s rozinkami, slabounký tón aloe.
    BARVA NÁLEVU Tmavší karamelová. Pár zlomků na dně misky. Vůně sladká, lehounce kořeněná, nuance třtinového cukru, sezamu v cukru, perníku, základový vegetální tón evokuje pečenou dýni, nebo batát, stopově i aloe.
    CHUŤ První doušek je hladký, chuť vyloženě evokuje sladkosti, kompotovanou aloi, perník polévaný mléčnou čokoládou, ozdobné cukrové malé válečky na posyp dezertů, pečená máslová dýně. Viskozní "dýňová složka" stéká po stěnách úst, velmi intenzivní požitek. Lehké projevy karobu. Nevšední a zajímavé, pitelné, chutné, stabilní.
    DOCHUŤ Sládnoucí složka po polknutí, rozinky sultánky, batát, karamelizovaný ne zcela zralý banán s karobem, později mocné dýňové projevy, vyloženě jako dužina klasické dýně, připomíná to dýňový dip s kořením. Uhrančivá podoba, něco tak zajímavého jsem dlouho neměl, v závěru chutě až máslová složka margarínu, jako pečený brambor s roztékajícím se margarínem. Dochuť mocná, velmi dlouhá, těžší, dlouho drží na kořenu jazyku i na stěnách úst.
    VYLOUHOVANÝ LIST Převažují zlomky, ale větší listy jsou úzké, měkčí struktury, nevýrazně pilovitý okraj. Mladičké lístky. Barva je hnědavá, ne zcela tmavá, prosvítají tmavě zelené odstíny.

    caje
    caje
    caje
    caje
    Osobní popisek: Ve všech směrech povedený čaj, není hrubý, netíhne k přelouhování, je silně hřejivý, poměrně značně povzbudivý, pestrý. Po jednom doušku si vychutnávám nepřebernou paletu chutí. Úplně vroucí voda otevírá i lehce kaštanové tóny, při přípravě v kyusu 100ml se dá najít složka plněných pralinek s nugátem, místy vysokoprocentní čoko s aloe vera! Naopak při nižší teplotě jsem zaznamenal více vegetální projevy, kompotovaná dužina aloe, dýně, pečená zelenina, kompot kdoule.
    caje
    caje
    caje
    caje
    Cena: 187 Kč / 25g

    Prodejce: www.tea-legends.cz