Byliny - nečaje

Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.

  • Jalovec plod

  • Vložil Tomáš Klouda 9.5.2019, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    Info od prodejce:
    Účinné látky
    Éterický olej převážně se sesquiterpeny ( thujopsen, cadinen a troplon ), neobvyklé diterpeny jako sugiol a xanthoperol, lignany (mimo jiné podophyllotoxin ), katechinové třísloviny
    Výskyt
    Pastviny, skaliska, okraje a světliny borových, dubových nebo březových lesů, vřesoviště, rašeliniště
    Dávkování jalovce nepřekračujte. Jalovec nesmí užívat lidé s nemocnými ledvinami, zvláště při zánětu ledvin. Je nebezpečný i pro těhotné ženy.
    jalovcová pálenka připravená z plodů, tzv. borovička.
    posiluje zažívací orgány a podporuje proplachování ledvin a močových cest. Spolu s flavonoidy uvolňuje křeče.
    nadobi
    nadobi
    Suchý plod voní zajímavou aromatickou složkou, lehce kořeněná, lehce "jehličnatá" složka. Plody jsou mírně scvrklé, menší, než plody trnky. Barva je tmavší namodralá, místy s načervenalou barvou.
    nadobi
    nadobi
    Osobní popisek: Čajová lžička plodu na degustační sadu (100ml). Teplota vody je 90°C a louhování okolo 5-ti minut.
    Vůně: nepříliš intenzivní, lehce kořeněná, s příjemnými lehce štiplavými tóny.
    Barva: světlá, jen lehce nažloutlá. Výluh bez zlomků, kalu, či drobků.
    Chuť: zajímavé nuance jehličnanů, ušlechtilá lehce kořeněná složka. Základ je sladký s lehkým kořeněným podtextem, hladká dochuť s vytříbeným a nevšedním charakterem. Nejvíce se projevují jalovcové složky v přední/střední části jazyka, příjemné je převalování doušku v ústech.
    Dochuť: po polknutí je spektrum zajímavější, živější tóny jalovce, pravé kořeněné hravé složky, jakoby olejnatá složka zůstává na povrchu úst, později nepatrně štiplavé projevy. Dochuť je středně dlouhá. Intenzitou slabší požitek, ale charakterem je to bylinný výluh, který mě potěšil. Po vypití mám v ústech podobně, jako po konzumaci plnotučné hořčice, lehoulince štiplavé tóny, aromatické složky, které dlouho zůstávají v celých ústech.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: 49,-/100g

    Prodejce: bylik.cz