Byliny - nečaje
Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.
Oxidovaný lesní jahodník
Oxidovany lesni jahodnik
List dle stupne oxidace - v tomto pripade cca 35-40%, cele listy, objemny celek. Vune ovocna po jahudkach. Staci nasbirat kosik vstupni suroviny (jahodi, ostruzini, rybiz), poskodit strukturu listu zarolovanim listu v dlani a pote uzavrit neprodysne listy do igelitoveho sacku a dat do tepla (rozehrate auto na slunku, puda, zaskleny balkon). List takto oxiduje a je na vas, kdy jej otevrete, zacne posustet stavu a meknout, toho se nelekejte. Zpravidla cim dele, tim lepsi vysledek, ale 2-3 hodiny jako zaklad staci, ideal je 4-5. Az budete mit pocit, ze uz dal cekat nechcete, nebo ze uz by to mohlo byt, sacek otevrete a rozprostrete list a ususte jej. Na pude se da zvladnout vse do jednoho dne.
Priprava v degustacni sade - 100ml/3g/80°C/3min:
Nahraty list voni vyrazne i rok po sberu, enormni intenzita ovocnych prvku, prevazne jahodovych tonu.
Barva nalevu syte zluta, temer bez kalu a prachu.
Vune nalevu silna vyrazna ovocna vune, primarne po jahodach, sekundarne vegetalne po stave jahodniku. Clovek by rekl, ze je to ovoneno, ale vse je prirodni cestou, pouze oxidaci.
Chut sladka, vyrazna chut po jahodach s prijemnym bylinnym podtonem. Lehounce stiplava slozka s naznakem koreni, anyzove tony.
Dochut je stredne dlouha, zpocatku silne jahodova, postupne prevlada bylinny charakter s anyzovym pozadim lehkou ovocnou stopkou.
Vylouhovany list mekky, tmavsi barva, hnedo-zeleno-seda.
Co do vyraznosti vyrazne predci ostatni bylinky, ktere jsou pouze ususeny, ty rychle ztraceji na sve sile a svezesti, oxidace zvyrazni chutove prvky, probudi ty ukryte a hlavne na delsi dobu uchova svuj potencial. Lets try it!