Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Hyunmicha - Garucha
Info od prodejce:
Neobyčejná kombinace korejského zeleného čaje z druhé sklizně - Sejak (49 %), pražené rýže (48 %) a práškového čaje Garucha (3 %). Nálev se vyznačuje lehkou nasládlou notou v kombinaci s chutí pražené rýže a medovým zakulacením.
Příprava: vodou o teplotě 70-80°C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 2-3 minuty louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 3 nálevy.
Země původu: Korea
Suchý list nádherného vzhledu, nejvíce lze přirovnat k japonskm čajům typu Genmaicha Matcha iri. Světlounké zelené listy kroucené do drátků - úhledný list střední velikosti, oproti japoncům jednoznačně větší velikost. Rýže tmavší, totožná, jako v minule degustované Hyunmicha, specifická tvrdší malá rýžová zrníčka. Vše dohromady je pod povlakem práškového korejského zeleného čaje, světlý zelený film na vnitřní straně sáčku i na listu a rýži. Vůně je lehce travnatá, vegetální s výraznou těžší praženou složkou rýže, lehce chlebová složka, matcha dodává celku výrazný travnatý svěží nádech odlišný od samostatného listu, vše je od sebe po vonné stránce poměrně jasně odděleno.
Příprava v testeru
3g/100ml/3min, 80°C, předehřev nádobí.
Nahřátý list: velmi zajímavá vůně, evokuje mi vůni dravých ryb, snad z doby rybaření si pamatuji vůni štiky. Základní odér travnatý se zakrytými rýžovými prvky, odlišnou travnatou vegetální složkou s příjemnými tóny řas a s náznakem rybiny - ne častá složka rybí moučky - svěží vůně šťavnatého masa ryby (korejská Matcha). Sladko-nahořklý, lehounce kořeněný travnatý podtext z listu.
Vůně nálevu: příjemná svěží travnatá, sladká základová složka s náznakem nahořklého pozadí.
Barva nálevu: světlounce zelinkavá s drobounkým kalem - matcha.
Chuť: báječná osvěžující chuť, sladké vyvážené tělo, travnaté primární tóny, prvky mořské řasy - báječné čisté chutě řas - bez negativního svíravého podtónu či jakési pachutě která bývá u některých řas, s tóny mořských řas je nepatrně v pozadí náznak rybiny - příjemná složka masa štiky, tento tón není vůbec nepříjemný, právě naopak, baví mě tento charakter. I v tomto čaji cítím lehký náznak mastné složky - pražená zrnka rýže - evokuje smažené mřížky. Závěr slaďounký, více travnatý s tóny řas v pozadí.
Dochuť: relativně dlouhá dochuť, po polknutí složky rybiny mizí, zůstává základová travnatost, svěží charakter, v pozadí prvky řasy a náznak hrášku. Plná a zároveň "něžná" souhra obecně známých chutí z japonských zeleňáků, ovšem v jiných odstínech a v zajímavé celkové kompozici. Závěr dochutě čistě travnatý s dvojím probíháním těžší travnatost vodních travin a svěží složka posekané trávy (možný kontrast listů a prášku). Co do plnosti, určitě není nejlepší ze zelených tahounů, ale osvěžující charakter a netypické složky určitě zaujmou. Ochlazující účinek, mírně povzbudivý efekt.
Vícenálevová příprava:
Kyusu 100ml, 8g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
1.nálev 75°C/20s – krátké louhování - v prvním nálevu se nejvíce promítne práškový čaj, silně zakalený zelinkavý nálev. Vůně primárně chlebovo-rýžová s mastným "smaženým" podtextem, zhounké travnaté podtóny. Plné vydatné osvěující tělo, primární pražená složka rýže, evokuje opět, jako v případě bratra tohoto čaje Hyunmicha, smažené lupínky/mřížky alá soltino. Báječná souhra netradiční pražené rýže s travnatými prvky, velmi výrazné složky hrachu, vyloženě tóny slabší hrachové polévky i s jemným kalem (působení matcha), travnatost výraznější až v závěru chutě. Plná chuť, zdá se mi výraznější, než v tasteru. Chuť vyvážená, naprosto bez svíravosti, bez nadměrných hořkých prvků, primárně sladké tělo, v průběhu chutě promítání jednotlivých prvků, střídání výrazností, místy náznaky mořských řas. Dozvuk dlouhý, vyvážený, příjemný k polknutí, pohladí v žaludku. Zpočátku výraznější tóny hrachu a pražené rýže, postupné přechody na travnatější přirozenější podobu, závěr čistě travnatý s náznakem popcornu, na dně misky kal, trochu nepříjemný na vypití, drhnou částečky - promíchat krouživým pohybem misky. Lehce ochlazující nálev spíše uklidňujícího působení.
2.nálev 75°C/30s – stále kalný, ale již průhledný nálev, světle zelinkavá barva. Mnohem plnější tělo, lehounce nahořklejší start, ale nikterak neovlivňuje hebkost celku. Složky pražené rýže již neevokují tak přesvědčivě smažené lupínky, směrují se spíše k své podstatě - rýži s náznakem popcornu, hutnější celek zvýraznil i pražené složky, což dodalo celku lehký chlebový nádech. Velmi výrazné a příjemné travnaté složky, v pozadí podstatně lehčí hrachové prvky, mnohem výraznější na druhou stranu jsou prvky mořských řas, velmi jemná rybina zastřená praženými složkami. Stále lehce zakalený, při polknutí stále s pocitem drobounkých hrudek. Dozvuk dlouhý, od počátku přirozenějšího charakteru, doznívající složky pražené rýže a chlebového nádechu, plné primární lehounce nahořklé travnaté složky, výraznější složky mořských řas v pozadí za travinami. Dlouhé doznívání, přes 15 min po polknutí. Závěr je lehounce rýžovo-chlebový se svěží travnatostí. Výrazně ochlazující nálev, lehounce uklidňujícího působení.
3.nálev 80°C/50s – zvýraznění travnatých přirozených složek, přechod pražených rýžových tónů do pozadí, lehký hrachový tón nad rýžovými prvky. Příjemná kombinace rýžových prvků s popcornem a travnatých chuťových nuancí, sladký základ, pouze lehké nahořklé podtexty, uhlazený celek, mezi tóny jen malý náznak mořské řasy. Závěr více vegetální, přirozený, travnatý. Dochuť dlouhá, uhlazená, sladká s nahořklým pozadím, travnaté primární tóny, hezky doplňavané s zpestřené o rýžové složky. Celek již nemá téměř žádnou praženou složku z rýže, tedy i chlebová složka je zastrčená. Příjemný přirozený a kulatý průběh dochutě, zde je charakter čaje již dosti podobný se základní Hyunmicha z OX.
4.nálev 80°C/100s – totožný nálev, jako v předchozím případě.
5.nálev 85°C/180s – průhledný světlounce zelinkavý nálev, zcela již bez kalu. Lehké zmírnění výraznosti travnatých prvků, složení však zůstává nezměněné. Sladší tělo, hořkost travnatosti je zcela zanedbatelná, dominuje sladká složka, pouze náznak rýžové složky, již defakto pijeme čistý zelený čaj, závěrem ani rýžové tóny nepronikají do základové svěžé travnaté chutě. Dozvuk středně dlouhý, travnatý, lehounké tóny popcornu a rýže, strmý spád, rychle ztrácí plnost, závěrem pouze sladké složky s náznakem travin.
6.nálev 95°C/250+s – sladká voda, zehounce zelinkavý nálev, základ bez plnosti, pouze sladký neutrální prvek s náznakem travnatosti. Dochuť krátká, pouze sladká složka, náznak travnatosti.
Vylouhovaný list tužší struktury, list hezký vesměs nelámaný střední velikosti, tmavší zelená barva listu, okraje téměř bez pilovitého obvodu. Zrnka rýže tvrdá, cinkají o taster, při vícenálevu je v posledním nálevu rýže lehce rozmočená, ale stále poměrně tvrdá.
Závěr: Další dárek, rozhodně lepší volba, než ovoněné směsky z OX. Zajímavý rozdíl oproti klasické Hyunmiche - značný rozdíl dělá právě "jen" podíl matchy.
Cena: 171,-/70g
Prodejce: Oxalis