Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Hyunmicha
Info od prodejce:
Směs nejlepšího korejského zeleného čaje Woojeon (50 %) a pražené rýže (50 %). Nepravidelně svinuté zelené lístky drátkovitého tvaru s praženou rýží dávají vznik svěžímu zelenému nálevu. V chuti dominuje sladkost a pražené burské oříšky.
Příprava: vodou o teplotě 70-80°C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 2-3 minuty louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 3 nálevy.
Balení: 70g
Země původu: Korea
Suchý list nádherné podoby, přiznám se, že jsem takto tříděný list nečekal. Drobnější mírně kroucené listy tmavě zelené syté barvy, drobná žlutavá zrnka rýže. Vůně celku je nesmírně příjemná, hutná lehce olejná vůně jakoby smažených zrnek rýže, list voní hutnou travnatou složkou evokující traviny u potoků a řek, těžší travnatá plná vůně.
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 80°C horká voda.
Nahřátý list: velmi výrazná, svěží, čerstvě působící, travnatá základová vůně, hořko-sladký základ s náznakem slané v pozadí. Později při delším napaření dávají rýžová zrnka rozvinuté ořechové tóny evokující lehce pražené buráky, vyvážená složka 50 na 50 s travnatými tóny.
Vůně nálevu: komplexní pestrá vůně, dominuje travnatá složka s procítěnými citrusovými prvky a ořechovými náznaky v pozadí. Citrusová složka evokuje zcela jednoznačně citron, který působí přirozeně.
Barva nálevu: žluťounká světlejší barva nálevu s minimální obsahem kalu a prachu na dně misky.
Chuť: chuť uhlazená, hebká, procítěná, sladký základ s hořko-nakyslým podtextem, dominantní travnatá složka, v těsném sledu působí citrusová složka - pomeranč/citron, v pozadí ořechovo-chipsové prvky - celek mi připomíná burské lehce pražené oříšky a chipsy mřížky. Vyvážená a přitom výrazná chuť, travnatost svěží, bez agresivní či svíravé složky, procítěný celek. Závěr více do citrusů s výraznou složkou burských ořechů - čerstvě upražené buráky.
Dochuť: dlouhá dochuť, která se rozvine do jemných chuťových nuancí, travnatá příjemná základová složka, citrusové složky střídající výraznost, místy kůra pomeranče, jindy výraznější citronová doplňující složka, místy problesknou "mastnější" chipsové tóny mřížek, ale v pozadí dominuje burský oříšek, evokující doma pražený ořech ze syrových buráků. Sladké tělo, bez svíravých či jiných hrubých a negativních složek. Dlouhá doba doznívání, travnatost s náznakem citrůsů vydrží přes deset minut po polknutí, příjemná lehká nahořklost na jazyku a sladká příjemná složka po celých ústech. Uklidňující čaj pro chvíle relaxace, lehce ochlazující účinek.
//ve zchladlém nálevu se chuť burského ořechu rozvine mnohem výrazněji, je ve stejné úrovni, jako travnaté složky, nesmírně svěží a chutný celek.
Vícenálevová příprava:
Kyusu keramické 100ml, 7g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.
1.nálev 75°C/35s – žlutavý nálev pouze s minimální množstvím kalu na dně, čirý nálev. Travnatá vonná složka s rýžovým podtextem, který evokuje smažené chipsy mřížky, ve vůni však dominuje travnatost hořko-sladkého charakteru. Výraznější, plnější celek, něž v tasterové přípravě, travnatá hutná složka s velmi výraznou chlebovo-chipsovou vedlejší chuťovou složkou, jež dává rýže, postupné uvolňování citrusových složek - čím více se oddaluje složka pražené rýže, tím více je cítit citrusová složka - citron, v závěru s náznakem poměrančové kůry za neustálé podpory základové travnaté složky. Kulatý nálev výraznější nahořklosti, v závěru dominuje spíše sladká chuť s náznakem buráků v pozadí. Aftertaste dlouhý, sladké primární tóny travin, pouze lehoučká nahořklost v pozadí, zajímavé tóny smažených mřížek a buráků v pozadí a svěží citronové tóny vedle travin. Postupné zvýrazňování chuťových prvků burských ořechů s travnatým základem. V závěru se výraznosti prohodí a ořech je hlavní chuťovou složkou, pouze lehce travnaté pozadí doplňující celek. Hutný kulatý dozvuk, lehounká nahořklost je jen k dobru a podtrhává travnaté složky. Doba doznívání je dlouhá, přes 10 minut, svěží povzbudivý efekt a lehce ochlazující účinek.
2.nálev 75°C/55s – sytější žlutavý nálev, opět se zanedbatelným droboulinkým kalem na dně misky. Chuť lehce svíravá, velmi hutná travnatá s citrusovým náznakem, velmi výrazný podtext s buským ořechem, hořko-sladké tělo, výrazněji nahořklé, než v předchozím případě. Závěr chutě sladší, sytá podtržená hutná chuť travin a velmi výrazný tón kvalitních buráků, lehká vedlejší složka citronu. Dochuť dlouhá, velmi dlouho je cítit travnatost na jazyku, příjemné vyvážené doznívání s travnato-ořechovým základem, pouze lehké citrusové podtexty. Zpočátku doznívání s "mastnými" prvky jako u smažených mřížek a podobných pochutin, později přechod na jednoznačně identifikovatelný burský doma pražený ořech. Závěr příjemný usedlý, travnaté decentní složky, ořechový podtext. Doba doznívání přes 15 min.
3.nálev 75°C/110s – žlutavý nálev s méně sytou barvou, rýže je stále dosti tvrdá, voda ji nijak zvlášť nerozmočí. Méně nahořklý základ, opět hladký průběh chutě, travnato-ořechový celek, tóny přibližně na stejné úrovni, postupné sládnutí, chlebovo-burákové tóny s lehce "mastnou" základovou složkou jsou v závěru chutě primárními tóny, v pozadí travnatost a lehounká citronová složka. Stále hutný a výrazný základ nevšedního charakteru. Aftertaste sladký s pouze lehounkou nahořklostí, základ travnato-ořechový, krásné podtržené ořechové tóny zpodobňující doma upražené buráky i se slupkou, náznak neurčitých citrusů. Závěr travnatý s příjemnými burákovými podtóny. Stále dlouhá doba doznívání, kolem 10 minut.
4.nálev 75°C/250s – vůně se směruje již od předchozího nálevu spíše k chipsovo-ořechovým tónům s travnatostí v pozadí. Nálev světlejší, žlutavý. Chuť nasládlá s minimální nahořklostí v pozadí, velmi výrazné rýžové složky, nepatrně odlišný tón, nyní zpodobňují více japonské rýžové tóny v genmaiche (možná způsobeno změknutím zrnek rýže díky dlouhému louhování), umírněnější travnaté tóny, působí již vcelku ordinérně, ale stále si zachovávají jistou plnost a svůj netypický základ oproti japoncům. Závěr sladký s tóny rýže, místy buráky a chlebové tóny, citrusová složka již není přítomná, travnatost v základu. Dozvuk kratší, celkově středně dlouhá, kolem 4-6 minut, zpočátku lehounce nahořklé pozadí, hladký průběh doznívání i přechod z chutě na dochuť, později sládnutí a travnatost spíše v pozadí, zůstávají rýžovo-ořechové tóny s mírnou travnatostí v pozadí. Sladký chutný nenáročný dozvuk.
5.nálev 100°C/300s+ – jemný nálev travnatého základu a výrazné rýžové vedlejší složky, sladká základová chuť, zanedbatelná nahořklost. Ne zcela plný nálev, již poslední relativně jednoduchý charakter konstantního průběhu. Aftertaste krátký, travnatý s výraznou složkou burského ořechu i se slupkou, evokuje doma pražené ořechy, kulaté tělo, doznívání pod 5 minut, závěr travnatý s náznakem syrových buráků v pozadí.
Vylouhovaný list tmavší zelené barvy, převážně potrhané jednolisty, vyjímečně nepoškozené široké listy, místy i tips, místy nějaká ta větvička. Struktura listu měkká, žilkovaná s nepříliš výrazným pilovitým okrajem. Zrnka rýže stále dosti trdá, ale jsou velmi chutná k pojídání.
Závěr: Zajímavůstka plná nových chuťových prvků, jediný tón, který mi neseděl byla místy mastná složka pocházející z pražené rýže, ale jinak byly složky nové, zcela svébytné, zajímavá travnatost a velmi reálné prvky buráků. V cenové kategorii, v které čaj prodává přímo Oxalis bych si jej asi nekoupil, ale v jihlavském obchodním domě byl cca za polovic, tedy to byl přijatelný poměr cena/výkon.
Cena: 171,-/70g
Prodejce: Oxalis