Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
17.7.2010
Světlejší oolong z Vietnamu. Čaj sklizený z čajovníků pěstovaných v jižní části středovietnamské vysočiny (jižní část horstva Truong Son - Annamské pohoří); plantáže v blízkosti Xuan Truong jsou ve výšce okolo 1600 m n. m. a jsou často zahaleny mlhou; pečlivé kultivované čajovníky (první plantáže byly založeny v letech 1922 - 1927) poskytují kvalitní listy pro výrobu jedinečných čajů; oolong Haiyih (four star) premium je druhou nejvyšší třídou zde vyráběného oolongu a je exportován především na Taiwan.
původ: Vietnam, provincie Lam Dong
Suchý list srolovaný, víceméně do pravidelných kuliček, voní po ovoci, připomíná mi taiwanské oolongy vůní.
6g/100ml, předehřátý nálev a oplachovací nálev
1.nálev - 90°C/15s - podobnost s taiwanskými oolongy byla pouze ve vůni suchého listu, po zalití je to osobitý naprosto vyjímečný oolong. Květinová, kořeněná (jakoby lehce pečená) vůně provoní celou místnost, velice jemný nálev světle žluté barvy, v tomto prvním nálevu je cítit především květinové aroma s nepatrnými ovocnými tóny a sladkými - řekl bych až mléčnými tóny - ovšem jiné, jemnější, než na jaké jsem zvyklý u taiwanských oolongů. Dozvuk středně dlouhý květinovo-mléčný.
2.nálev - 90°C/20s - tmavší barva nálevu, znásobila se "mléčná" vůně, naopak ustoupila kořeněná. V chuti naopak vystupuje lehce kořeněná chuť více (dlouho jsem přemýšlel odkud tu chuť znám - paradoxně jsem přišel na to, že ta velice podobná pečená, kořeněná chuť je v tmavém oolongu Dan Cong Mi Lan) , spolu s květinovo-mléčno-ovocnými tóny. Aftertaste dlouhý, lehce kořeněný, květinovo-mléčný, v pozadí lehce natrpklý.
3.nálev - 90°C/25s - prakticky stejný nálev jako minulý. Aftertaste se mírně prodloužil, vše lehce výraznější, mléčná složka slabší.
4.nálev - 90°C/35s - světlejší, ovšem živější barva nálevu, kořeněná chuť stále výrazná, mléčnost ustoupila, není již cítit. Květinové a ovocné tóny zralého ovoce, dlouhý ovocno-kořeněný, trochu více trpký (ale opravdu jen slabý náznak) dojezd.
5.nálev - 90°C/45s - prakticky stejný jasko předchozí, dojezd lehce ustoupil, stále však středně dlouhý.
6.nálev - 90°C/60s - uhlazený, mírný nálev s lehkým poklesem chuťi i dozvuku, uklidňující, relaxační.
7.nálev - 90°C/100s - chuť ztrácí na síle, vše ustupuje, podstatně slabší nálev s ovocnými prvky. Krátká dochuť s nepatrně kořeněnou složkou a ovocnými tóny.
8.nálev - 100°C/přes 2minuty - čaj se lehce probral, nálev je pestřejší, než v předchozím případě, je to však již poslední nálev. Dochuť středně dlouhá kořeněná, podstatně více, ale stále lehce natrpklá.
Dodavatel:
http://www.jiaogulan.cz/shop
Cena: 153,-/50g
Závěr: Velice jemný, netypický světlý oolong. Zvolil jsem vyšší dávku a rychlé prolévání vodou, tímto způsobem mám spoustu těch opravdu dobrých nálevů. Tento čaj je přesně v mé chuťové vlně, vynikající! :-) Měl jsem možnost ochutnat i vyšší třídu Haiyih Superior, a musím říct, že připlatit si oproti Premium 30Kč se opravdu vyplatí. Vše je takové uhlazenější, chuť vyváženější (i když jsem si říkal, že to ani víc nejde), list hezčí. Velice doporučuji.