Byliny - nečaje
Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.
Info od prodejce:
Ilex guayusa is a less known cousin of ilex paraguariensis known as yerba mate. The plant belongs to the family of holly trees. For centuries it's leaves have been used by Amazonian tribes to prepare stimulating infusions. Traditionally, the Indians would drink guayusa before hunting or during religious ceremonies. In recent years, guayusa is becoming more and more popular outside its native region. Pachamama is among the pioneering guayusa tea brands offering organic-certified products only. It means that it is produced under strictly controlled conditions without the use of pesticides and any chemicals.. It will be a perfect choice for those who care about their health!
Guayusa Pachamama and its properties
Great stimulation effect. Each cup of guayusa tea contains up to 3% of pure caffeine, which makes it one of the most energizing drinks available!
Positive effect on cancer prevention and cardiovascular support. All because of the huge content of antioxidants. There's twice as many of them as in green tea famous for its antioxidant properties!
Perfect source of l-teanine which stabilizes mood and improves concentration.
Rich in vitamin C, D and calcium, magnesium, zinc, potassium and chromium.
It stimulates metabolism and can help lose weight.
In the culture of Ecuadorian and Peruvian Indians, guayusa is credited with influencing the experience of lucid dreams .
Guayusa Pachamama – preparing an infusion?
There are two ways of preparing guayusa tea infusion:
Put 2-4 tablespoons of guayusa into a 200-300 ml cup. Add boiling water. The infusion will be ready in around 5 minutes.
Put 2-4 tablespoons of guayusa into a dish with boiling water (approximately 500 ml). The infusion will be ready after 2-3 minutes of boiling.
Thanks to its delicate flavour, guayusa combines perfectly with fruits, juices, sugar and herbs, including yerba mate. It can be served both in hot and cold form.
Guayusa Pachamama – ingredients:
100% organic ilex guayusa without any additives
Additional information:
Pachamama guayusa tea is the product of organic farming. Certificate: PL-EKO-02 (Non EU agriculture).
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně bylinná, sytá, lehounce kouřová, velmi příbuzná, ale přesto odlišná od yerba maté. Vonným charakterem značně připomíná ginkgo bilobu ve spojení s yerbou. Podoba listu je hezká, velké plátky 0,5x1cm až 1x1cm. Poměrně tenké lístky a křehké lístky, připomíná to i barevně větší plátky alá krmení pro rybičky. Místy nějaký stonek, ale je tmavý a mnohem tenčí než u klasické yerby maté. Barevně je celek laděn dobře, světle i tmavě zelená, hnědavá, místy khaki. |
VŮNĚ VÝLUHU | | Po zalití je list žíhaný, jako maskáčová barva ve stylu jungle. Vůně je sytá, bylinná, v základně sladká, po vaření mi připomíná lékořici s ginkgo. Počáteční kouřovost z listu není patrná. Při přípravě v bytě na sporáku provoní lahodná bylinná vůně celou místnost. |
BARVA VÝLUHU | | Hnědavý výluh, přes hrubší sítko prakticky bez prachu, či zlomků. |
CHUŤ | | Plná a stabilní chuť. Chuťově unikátní, je to kombinace mnoha známých bylin, cítím sušené kopřivy, ginkgo hořko-sladkost, lehce slaná složka po pískavici, náznaky lékořice. Základna je bylinno-dřevitá, v podtextu dotek kouře. Hořkost a bylinné prvky v pozadí evokují pouze listové maté (sin palo) z argentiny, avšak tento kus má zelenější, vegetálnější projevy a pestřejší základnu. |
DOCHUŤ | | Po polknutí je cítit sládnutí, doslova jako lékořice, nebo ginkgo, pískavice se pomalu vytrácí, naopak je výraznější kopřivová složka a se slábnoucí nasládlou základnou se projevuje čím dál tím větší podobnost s cesmínou paraguayskou, jemnější argentinské, méně málo kouřové zelenější maté. Pocit na patře je hodně podobný, nahořklá bylinná stopka, fajn pocit po vypití a povzbudivý účinek. Pocitově spíše chladivý efekt. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Plátky poměrně svěží, zelené, ne úplně tuhé, jako u cesmíny paraguayské. Plátky i vzhledem připomínají formu sekání ginkgo listů. |
Že bych guayusu vyměnil za matéčko, to se říct nedá. Nicméně nad oheň, venku, na zahradě, na tůře - ten divoký charakter listu se k tomu hodí, skvěle se váže k přírodě a pocitově tam sedí více, než maté. Balení mám na zahradě :-)
Cena: 119 Kč/ 100g