Yerba mate

Cesmína Paraguayská - Yerba mate - je nečaj pocházející z Jižní Ameriky, povzbudivý lahodný výluh s blohodárnými účinky, povzbudí ducha i tělo. Obsah kofeinu v mate je 6,5%, v kávě cca 5%. Kromě kofeinu obsahuje víc než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2, C, minerální látky jako magnézium, mangan, vápník, železo, fosfor. Mate je velkým zdrojem živin. Obsahuje mimo vitamínů a minerálů i cholin, inozitol a antioxidanty. Rozdělení dle země původu.

Yerba maté - Guarani Naranja


Vložil Tomáš Klouda 10.4.2023, autor Tomáš Klouda


caje
caje
caje
Info od prodejce:
bez popisu. caje
caje
X POZNÁMKY
LIST Vůně suchého listu je intenzivní, jako kandovaný pomeranč, jako gelová náplň bonbónů s pomerančovou příchutí, květ pomerančovníku. Intenzivní, příjemná, realistická vůně. List je tmavší olivově zelené barvy, větvičky béžové. V celku jsou tenké dlouhé plátky, pravděpodobně květy pomerančovníku. Velké množství prachu, menší rozměry plátků listů i menší velikost větviček
VŮNĚ VÝLUHU Příjemná decentní vůně po zalití, pomerančový džus, lehounce nahořklá yerba působí jako jádra pomeranče, skvěle se doplňuje ve vonném působení.
BARVA VÝLUHU Spíše tmavě zelená, vzhledem k vyššímu obsahu jemného prachu i více kalu na dně.
CHUŤ První usrknutí je značně hořké, jde přeci jen o paraguayský kus, sytá, hluboká chuť, výrazné prvky pomerančové kůry, později pomerančové květy, bílá čokoláda s pomerančovou vrstvou uvnitř, závěrem svěží pomerančové bonbony. Lehounká štiplavost, pro přípravu za tepla je to drsnější kousek, argentinské kusy jsou v tomto častěji stabilnější. Extrémně vyhraněné chutě, hořkost+kyselost, zaplňují omamně celá ústa.
DOCHUŤ Po polknutí a zalití patra hořkostí se projevuje lehounké řezání v krku, ostrý, velmi silný výluh, po několikátém prolití se celek stabilizuje. Po minutce hořkosti, nuancí jader a kůry pomeranče, se dostáváme k vytříbenější části - čerstvý pomerančový džus, čokoláda s pomerančovou náplní, závěr šťavnatý, sýtý jako bonbon. Zajímavá je kombinace kyselkavé a hořké. Když pominu hrubší základnu, pak je dochuť extrémně dlouhá!
VYLOUHOVANÝ LIST Drobný a tmavší list, úžší a méně časté stonky, list sekaný na drobno. Pomerančová vůně vychází silně i z již použitého listu.


caje
caje
Osobní popisek: Silný materiál, který za tepla musíme dávkovat opatrněji, nebo který ocení jen zkušení mateisti, kteří hořkost a sílu vyhledávají. Za mě dávám mínusové body za štiplavost a v prvním prolévání listu za řezání v krku při polknutí. Oceňuji výraznější hořkost, tak to mám rád. Co je ale nespornou výhodou tohoto kousku - příprava za studena - málokterý pomerančový kus vychází tak DOBŘE při přípravě tereré. Potenciál drobného listu a silného aroma pomeranče dává přípravě za studena (popř za tepla a následným zchlazením) skvělou základnu pro osvěžující a jedinečně výrazné studené požitky. Z pohledu mixování - přímo se vybízí ke sklenici zchlazeného výluhu dát kus pomeranče na okraj!
caje
caje
caje
Cena: 77,-/500g

Prodejce: Matemundo