Yerba mate
Cesmína Paraguayská - Yerba mate - je nečaj pocházející z Jižní Ameriky, povzbudivý lahodný výluh s blohodárnými účinky, povzbudí ducha i tělo. Obsah kofeinu v mate je 6,5%, v kávě cca 5%. Kromě kofeinu obsahuje víc než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2, C, minerální látky jako magnézium, mangan, vápník, železo, fosfor. Mate je velkým zdrojem živin. Obsahuje mimo vitamínů a minerálů i cholin, inozitol a antioxidanty. Rozdělení dle země původu.
Info od prodejce:
bez popisu.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně suchého listu je intenzivní, jako kandovaný pomeranč, jako gelová náplň bonbónů s pomerančovou příchutí, květ pomerančovníku. Intenzivní, příjemná, realistická vůně. List je tmavší olivově zelené barvy, větvičky béžové. V celku jsou tenké dlouhé plátky, pravděpodobně květy pomerančovníku. Velké množství prachu, menší rozměry plátků listů i menší velikost větviček |
VŮNĚ VÝLUHU | | Příjemná decentní vůně po zalití, pomerančový džus, lehounce nahořklá yerba působí jako jádra pomeranče, skvěle se doplňuje ve vonném působení. |
BARVA VÝLUHU | | Spíše tmavě zelená, vzhledem k vyššímu obsahu jemného prachu i více kalu na dně. |
CHUŤ | | První usrknutí je značně hořké, jde přeci jen o paraguayský kus, sytá, hluboká chuť, výrazné prvky pomerančové kůry, později pomerančové květy, bílá čokoláda s pomerančovou vrstvou uvnitř, závěrem svěží pomerančové bonbony. Lehounká štiplavost, pro přípravu za tepla je to drsnější kousek, argentinské kusy jsou v tomto častěji stabilnější. Extrémně vyhraněné chutě, hořkost+kyselost, zaplňují omamně celá ústa. |
DOCHUŤ | | Po polknutí a zalití patra hořkostí se projevuje lehounké řezání v krku, ostrý, velmi silný výluh, po několikátém prolití se celek stabilizuje. Po minutce hořkosti, nuancí jader a kůry pomeranče, se dostáváme k vytříbenější části - čerstvý pomerančový džus, čokoláda s pomerančovou náplní, závěr šťavnatý, sýtý jako bonbon. Zajímavá je kombinace kyselkavé a hořké. Když pominu hrubší základnu, pak je dochuť extrémně dlouhá! |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Drobný a tmavší list, úžší a méně časté stonky, list sekaný na drobno. Pomerančová vůně vychází silně i z již použitého listu. |
Osobní popisek: Silný materiál, který za tepla musíme dávkovat opatrněji, nebo který ocení jen zkušení mateisti, kteří hořkost a sílu vyhledávají. Za mě dávám mínusové body za štiplavost a v prvním prolévání listu za řezání v krku při polknutí. Oceňuji výraznější hořkost, tak to mám rád. Co je ale nespornou výhodou tohoto kousku - příprava za studena - málokterý pomerančový kus vychází tak DOBŘE při přípravě tereré. Potenciál drobného listu a silného aroma pomeranče dává přípravě za studena (popř za tepla a následným zchlazením) skvělou základnu pro osvěžující a jedinečně výrazné studené požitky. Z pohledu mixování - přímo se vybízí ke sklenici zchlazeného výluhu dát kus pomeranče na okraj!
Cena: 77,-/500g
Prodejce:
Matemundo