Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Gruzie Martvili
Info od prodejce:
Žádné údaje jdem nenašel, kromě oblasti. Info pouze v gruzínštině viz foto.
Suchý list tmavě hnědavý až do šedo-černa. Pravidelně nasekané plátky listů o velikosti cca 3x3mm. Vůně těžká, silně dřevitá s výraznou vůní po fermentaci, nakyslo-sladký základ, lehké tóny kakaa. Plátky listů tenoučké, přijde mi, že přesušené.
Chuť: 1 / 5
Dochuť: 1,5 / 5
Cena: 2 / 5
Originalita: 2 / 5
Praktičnost: 2 / 5
Osobní popisek: Degustační sada, 3g/100ml/3min, 100°C. Max jednonálev konvička porcelán/keramika - 5g/250ml/vroucí voda/4minuty.
Vůně nahřátého listu silně dřevitá, příliš nakyslá, až zemitá, není 2x příjemná.
Barva nálevu hnědavá, zlomky na dně misky. Vůně nálevu usedlá, dřevitá až zemitá, sladko-nakyslá.
Chuť poměrně prázdná, dřevitý celek, lehce zemitá pachuť, sladko-nakyslý základ. Při větším dávkování lehce svíravé tělo, náznak kakaa, ale je cítit, že něco proběhlo zle jak při fermentaci, tak při sušení, nemá to hloubku, ani texturu, není se čeho chytit, pro mě sladká lehce ochucená voda, bez charakteru pověstných gruziňáků.
Dochuť krátká, lehce dřevitá, prázdné tělo, sladký základ s dřevito-smetanovým dojezdem. O něc lepší dojem, než chuť, ale působení žádné, ani povzbuzení, ani zahřátí, nic. Slabá stopka dřevitých nuancí s podivnou složkou po fermentaci. Další popis je ztrátou mého času, toto je odpadlík, jako jediný, kterého jsem nabral v závěru mého gruzínského tripu, zajímala mě i pultová nabídka. NEDOPORUČUJI!
// vyzkoušeno i přípravou v Caydanliku po turecku, výsledek lepší, ale žádná silná extáze se nekoná, vyrovná se max nejhorší turist verzi Rize. Bez plnosti, bez typické výdrže a života pro černý gruziňák.
Cena: do 6 lari/100g
Prodejce: obchudek Samtredia, Gruzie