Pu-erh
Pu-erh - označení pro tmavý čaj (hei cha, chej čcha) pěstovaný v čínské provincii Jün-nan. Pchu-er se vyrábí, až na pár výjimek, z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, v doslovném překladu název znamená "velký list" a zpracovává se užitím dodatečné oxidace čaje. Rozdělujeme jej na dva druhy - zelený (sheng, raw) a tmavý (shu, ripe).
25.1.2012
Info od dovozce i prodejce:
Tradiční čínský čaj hojně vyhledávaný nejen pro svoji specifickou zemitou vůni a chuť. Má příznivý účinek na snižování cholesterolu a dokonce i hmotnosti.
Složení: pravý černý čaj Pu-Erh
Balení: sypaný 70 g, 1 kg, porcovaný 20 n.s. v přebalu
Suchý list od pohledu nekvalitní, přespříliš stonků, netříděný list. Vůně silně zemitá.
1 polévková lžíce/500ml keramická konev, 100°C
Chuť je sice plná, ale extrémně zemitá, osobně mám lehkou zemitost rád, ale toto je již síla. Nevyvážený nálev, start příliš zemitý, závěr svíravý. Nutno dochutit. Primární chuťovou složkou je zemitá výrazná nepříliš příjemná chuť s neurčitými ořechovými tóny. Dozvuk je podobný, jako chuť, evyvážený s přílišnou zemitostí a (bohužel) je cítit poměrně dlouho po vypití...
Puerh jsem zakoupil na experimenty na vaření a na zkoušku pro zrání v citrusech (zkouška jestli nechytí plíseň atd.)
Vylouhovaný list - zajímavý kontrast, kde stonky jsou tmavě černé a listy do zelena. Již viděl tmavý puerh mixovaný s bílým čajem (PU-SHOW), ale toto ne...
Závěr: Čaj, který dělá pueru špatné jméno, takovéto čaje v paměti lidí zůstanou s nízkou představou o pueru celkově.
Cena: 35,-/70g
Dovozce: gresik.cz
Prodejce: biorenesance.cz