Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
1.11.2010
Green Tower je ručně vázaným zeleným čajem, který má staletou historii. Dlouhé čajové lístky - štíhlé tipsy svinuté do pravidelného válcovitého tvaru - jsou šikovně ručně svinuty do tvaru pyramidy či špičky.
Čínský čaj z provincie Yunnan, zelený (velmi málo oxidovaný, někdy řazen mezi bílé), tradiční.
150ml gaiwan, oplachovací nálev, po oplachu voní velmi složitě, kořeněné pachy s těžkými ovocnými tóny.
1.nálev 85°C/25s - světlý zelinkavý nálev, primární chuťová složka lehká, ani ne natrpklá, jako spíše jemná trávová. Vedlejší mírné tóny téměř zralého ovoce, připomínající meruňku, více výrazné než ovocné jsou květinové prvky, přecházející do sotva znatelných kořeněných tónů. Dozvuk krátší, až středně dlouhý, nepatrně ovocný s travnatým základem.
2.nálev 85°C/20s - o něco tmavší a výraznější nálev, první chuťová složka kterou ucítíme je travnatý jemný základ, přecházející do ovocných složek, dále se rozvíjejícícch do květinových tónů. Velice jemný nálev s pozvolným přechodem chutí. Stejně jako v chuti, i v dozvuku se tóny rozvíjí velice pomalu, aftertaste není nijak výrazný, ale velice dlouhý, velmi sladký, ovocný přecházející do květinova.
3.nálev 85°C/40s - více výrazný, stále však jemný nálev,travnatost a ovocnost se zvýraznila, velice sladký nálev, květiné složky jsou zapadlé, nevýrazné. Aftertaste nepatrně kratší, není zde již takový vývoj a přechod chutí, dochuť se omezila pouze na sladkou chuť s ovocnými tóny.
4.nálev 95°C/60s - podstatně tmavší nálev, nyní spíše žluté barvy, z vůně mi připomíná mladé světlé Puery, nebo některé mao cha. Chuť zcela změnila charakter, základem již nejsou travnaté složky, ale ovocno-kořeněné (kořeněné téměř tabákovité složky) tóny působící velmi povzbudivě. Plný nálev s pestrou chutí. Aftertaste sladký, ovocný, středně dlouhý (pokles doby), přechází do lehké kořenitosti.
5.nálev 95°C/120s - poslední nálev, pokles výraznosti, stále příjemný nálev s ovocnými prvky a krátkým dozvukem. Špička již zcela rozkvetla do jakéhosi květu a působí velmi hezkým dojmem.
Závěr: Jemný čaj s příjemnými tóny, vhodný i pro začínající čajomilce, hezký pohled na rozvíjející se list. Nízká cena a skvělá pozornost pro protějšek. Doporučuji :-)
//pohled po rozdělání provázku a rozložení listů
Cena: 9Kč/1kus
Prodejce: Dobré čaje (
jiaogulan.cz/shop)
Dovozce:
Oxalis