Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

Green Monkey 2010 - Zelená opice


9.11.2010

Zelená opice je jedním z velmi prodávaných a oblíbených čajů. Pochází z provincie Fu-t´ien.

Lístky jsou svinuty do malých sytě zelených kuliček. V listu je vysoký podíl ochmýřených tipsů, které vypovídají o vysoké kvalitě. Suchý list voní květinově s těžším ovocným charakterem.

Gaiwan 100ml/5g, předehřev nádobí - po nahřátí je list velice aromatický, voní těžou ovocnou vůní, s květinovými podtóny.

1.nálev 80°C/20s - žlutavá barva nálevu, samotný mokrý list voní trávově, nálev ovocno-květinově. Chuť je velice svěží kulatá, bez rušivých prvků, velmi uvolňující nálev. Aftertaste krátký avšak výrazný, ovocný velmi sladká chuť. Již v tomto prvním nálevu je chuť poměrně plná s krásnými tóny, není vodová.

2.nálev 80°C/15s - podstatně tmavší nálev, více do zelena. Plnější nálev, vynikající tóny, chuť začíná u krátké květinové složky a přechází čím dál více do sladké ovocnosti, v závěru do příjemné trpkosti, vůbec ne agresivní, či rušivé. V pozadí je cítit nepatrná travnatá složka, která ovšem ve velmi výrazných prvcích zaniká. Dochuť je plná velmi dlouhá, sladká po přezrálém ovoci.

3.nálev 80°C/25s - listy jsou již plně rozvité. Komplexní nálev, opět posílení výraznosti, chuť se z počáteční těžké ovocnosti posunuje postupně k závěru více k trpkosti, dává tak pocit přechodu z přezrálého ovoce k nezralému. Velice uklidňující celkový dojem. Délka chutí a dochuti se prodloužila.

4.nálev 80°C/40s - zakulacení chutí, lehký těžko postřehnutelný pokles výraznosti, chuť méně pestrá, květinovost téměř pryč, travnatost se naopak zvýrazňuje. Dozvuk dlouhý, méně výrazný, květinovost se téměř vytratila.

5.nálev 90°C/55s - mírný pokles výraznosti, vyrovnanost travnatosti a ovocnosti, zvýšením teploty lehce trpká chuť v závěru chutí. Dozvuk poklesl na výraznosti i délce, středně dlouhý, travnato lehce ovocný.

6.nálev 90°C/100s - znatelný pokles chutí, barvy, délky, dochuti, samotná chuť je stále příjemná, i když více travnatá, ovocnost se stahuje, zajímavá je kombinace sladké chuti s trpkostí. Dozvuk krátký travnatý.

7.nálev 100°C/200s - mírný finální nálev s nádechem travnatosti a takřka neznatelné ovocnosti. Dochuť minimální.

Vylouhovaný list nádherný na pohled, většinu tvoří celistvé listy a mezi nimi velké množství mladých lístků.

Závěr: Velmi příjemné svěží nálevy, obzvláště první 4 jsou delikátní, další jsou již obyčejné, které lze najít v mnoha čajích. Tento čaj je velmi oblíbený právě pro svojí počáteční ovocnost a sladkost. Zajímavá zkušenost a skvělé uvolnění.

Cena: 95,-/50g
Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek Jihlava