Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Golden Nepal


29.8.2011

Konečně po dlouhé době foto od naší redaktorky :-)

Popis od prodejce:
Dobrá třída nepálského vysokohorského čaje, list s překvapivě velkým podílem tipsů, nálev příjemné chuti a nezaměnitelného, "drsného" vysokohorského charakteru, vhodný k běžnému popíjení.

Suchý list standartní pro blendy Indie a Nepálu, místy je vidět ochmýřené tipsy, které nejsou nijak překvapivě hojné, jak prodejce popisuje. Vůně listu je příjemná, ušlechtilá, dřevitá.

Příprava:
Konev 250ml rýžový porcelán, 4g listu, předehřev nádobí.
Připravujeme pouze na jednonálev. Louhování 3-4min. Kulatý nálev hnědo-oranžové barvy, lehký kořeněný nádech doplňuje intenzivní plnou chuť ušlechtilých dřev s jemným ovocným pozadím. Chuť je víceméně konstantní, žádné výrazné přechody nezaznamenávám, zůstává od začátku do konce plná chuť evokující vysokohorské podmínky. Čaj je hrubšího charakteru oproti směskám z Darjeelingu, kořeněné výraznější složky jsou hřejivé a povzbuzující. Při delším louhování (6-8min) se objeví velice intenzivní chuť přezrálého ovoce, kde je dřevitá a kořeněná chuť spíše v pozadí. Na začátku chuť lehce drhne na jazyku, ale není to nic závratného, naopak tento hrubší charakter přidává k celkové říznosti tohoto čaje. Osobně se přikláním z zajímavějšímu delšímu louhování.

Zcela vyjímečně jsem vyzkoušel i vícenálevovou přípravu:
Gaiwan 150ml, 5g listu, předehřev nádobí.
1.nálev 100°c/60s - hnědo-červená barva nálevu, neurčitá dřevitá vůně. Krásné tóny ušlechtilých dřev spojené s výraznou ovocnou složkou - tóny přezrálých broskví. Slušný středně dlouhý uspokojivý dozvuk s lehkou ovocností a dřevitým základem.
2.nálev 100°C/120s - hutnější tmavší nálev říznějšího charakteru, objevily se zde kořeněné podtóny a ovocné složky se zvýraznily (přibyly tóny sušených švestek + tón podobný zralé višni), příjemný dřevitý základ. V závěru chutě lehce drhne na jazyku. Dozvuk dlouhý s ovocnými složkami.
3.nálev 100°C/300s - finální nálev, slabý nálev pouze s nádechem ovocnosti, primární složkou je nepříliš výrazná dřevitá chuť.

U této přípravy je nejlepší, že si každý sestaví dobu louhování dle vlastních chutí. Při slévání doporučuji sítko.

Vylouhovaný list - zde je vidět, že čaj je složen spíš ze zlomkových potrhaných lístků, místy najdeme světlejší zelené listy.

Závěr: Tento čaj sleduji již čtvrtým rokem, předminulý rok byl zatím nejlepší, minulý rok byl chuťově nejslabší, letos se vrací ke svému standartu. Jeden z desíti prvních čajů u kterého jsem začínal, příjemné nenucené popíjení, vyvážený charakter, silnější charakter povzbudí.

Cena: 90-100,-/100g

Prodejce: Amana