Byliny - nečaje
Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.
7.11.2011
Česky se strom Ginkgo nazývá Jinan dvoulaločný, dorůstá 30-40m a dosahuje věku až 2000 let. V Japonsku, Číně a v Korei je strom Ginkgo posvátný, tradičně se zasazoval v okolí chrámů. V ČR není tento strom příliš hojný. Jeden menší strom Jinanu se nachází i v Jihlavě.
//foto: Rozšiřte si cévy — Renata Mirková, Gymnázium Kladno
Listy obsahují přibližně na 60 biologicky aktivních látek. Mezi nejdůležitější patří následující:
Terpentýny – bilobalid, ginkgolid
Flavonoidy – amentoflavon, bilobetin, sekvoiaflavon, kvercetin, kamferol, ginkgetin
Karboxylové kyseliny – kyselina 6-hydroxykynurenová
Vitaminy – kyselina L-askorbová (vitamin C)
//Tento Jinan je z Českých Budějovic a je největším z ČR.
Využití:
Sbírají se listy Jinanu (Folium ginkgo bilobae) od jara do léta. Látky obsažené v lístcích se preventivně používají proti náhlým mozkovým příhodám, proti infarktu myokardu i proti poškození buněk vznikající při degenerativních nemocích spojených se stářím, otocích mozku, při poruchách paměti, nedokrvení dolních končetin, při Alzheimerově chorobě (jejíž průběh údajně zpomaluje), při impotenci způsobené zhoršeným průtokem krve tepnami penisu, při hluchotě způsobená nedostatečným průtokem krve ke sluchovým nervům, při chronickém pískání v uších i při chronické závrati.
Semena stromu se využívají v gastronomii.
Žluto-zelený lámaný vroubkovaný list specifické bylinné vůně.
Příprava:
7g/500ml kalabasa, předehřev
Zaléváno 75°C, louhování 6 minut. Vůně nálevu - specificky bylinná, nasládlá a mírně nakyslá. Barva výluhu velice světle zelená. Velice hořký charakter výluhu (čím delší louhování, tím větší hořkost), specifická bylinná chuť s prvky kaštanů, lísk. ořechů a s nádechem citronové trávy, lehce nakyslá složka v pozadí chutě a později v závěru chutě sládnoucí postup. Aftertaste stále dosti hořký, velice dlouhé doznívání, specifická bylinná chuť, v závěru tóny jader semen a ořechů, v samotném závěru chutě nasládlý charakter. Chuť je intenzivně cítit v puse přes půl hodiny.
Vyzkoušeno i louhování přes 10minut - velice hořký nálev, doporučuji osladit třtinovým cukrem. Extrémně plný nálev s příjemným specifickým bylinným základem.
Pokud nevlastníte kalabasu, lze ginko připravit v konvičce se stejným dávkováním a objemem. Chuťově jsou výsledné výluhy stejné.
Závěr: Vzhledově díky nasekaným listům připomíná Yerba maté. Hořký charakter nálevu, pokud popíjíte poprvé, může to být nepříjemné, dá se na to snadno zvyknout. K výluhu můžeme podávat jakékoliv jídlo - dle chuti. Sladit můžeme libovolně, ideálně třtinovým cukrem, či medem. Stejně jako u Cesmíny velkolisté - výluh je nutno brát spíše jako prevenci proti nemocem, než dobrůtku pro pochutnání.
Cena:
Dobré čaje: 36,-/50g
Oxalis: 32,-/80g
Ginko se prodává v lékárně, v biopotravinách, v obchodě s bylinkami a v čajovnách. Obecné info čerpáno z wikipedie.