Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

Genmaicha



2.2.2009
Trochu informací o čaji: "Japonský zelený čaj Genmaicha (čtěte Genmaiča). Genmaicha, je čaj Bancha (Banča) nebo Sencha (Senča) smíchaný s praženou hnědou rýží v poměru 1:1 (někdy může být rýže i prasklá). Je nazývána též "popcorn tea". Tento čaj byl připravován chudými Japonci, aby snížili cenu čaje. Dnes představuje čajovou zvláštnost.
Doporučujeme zalévat cca 70-80°C (spíše méně). V gaiwanu lze připravit 3 až 4 dobré nálevy.


Chuť je nezvyklá ale velice zajímavá. Představte si zelený čaj s burizonama. Každý se této kombinace bojí, ale je to příjemné pití, na každodenní popíjení. Genmaicha má jemný a kratší dozvuk.


Cena: 60,-/50g.
Závěr: Cenově je to čaj levnější, a tomu odpovídá i chuť. Nelze čekat nic závratného, ale i tento čaj dokáže překvapit.

Prodejce: Čajovna Kuba & Pařízek