Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

Thajský oolong Four season - Čtyři roční období


8.10.2010


původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
rok: 2010 (MFG 06/10)
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong)
kultivar: indočínský klon No.21 (Si - Ji, rychle rostoucí, přirozený hybrid s původem na Taiwanu)

Suchý list voní mírně, ovocné, jahodové vůně.

5g/100ml gaiwan, předehřev nádobí, po nahrátí suchého listu se čaj rozvoní, registruji jemnou téměř smetanovou vůni s ovocným základem a lehce kořeněnými pachy.


1.nálev 90°C/15s - světlý žluto-zelený nálev, živá vůně. Nálev, jelikož se teprve rozjíždí, je mírný, lehké smetanové chutě s doprovodem ovocných chutí (nejvíce příbuzné k jahodám) a nepatrnou kořeněnou složkou. Dozvuk krátký, opravdu velice příjemný, lehce kořeněný se smetanovým základem.

2.nálev 90°C/20s - tmavší nálev více do zelena, vůně výraznější, více kořeněná. Chuť znatelně posílená, kořeněná složka šla více do popředí, mnohem výraznější ovocno-jahodová chuť, smetanová složka je v pozadí a uhlazuje celkový dojem, tyto kombinace chutí dávájí čaji řízný a zároveň jemný základ. Aftertaste dlouhý, ovocný s přechodem do kořeněných chutí na patře.

3.nálev 90°C/30s - nálev je nyní spíše žlutavý, chuť ustálenější, kulatější, vše přechází z jednoho na druhé, nejdříve je cítit lehká kořeněnost, poté ovocnost po ní již nepatrná smetanová složka. V závěru je cítit nepatrně hořká chuť, která není nijak nepříjemná, v celku se téměř ztrácí. Dochuť je velmi dlouhá, kořeněná, přecházející do ovocna. Zde v dochuti je smetanová složka stále výrazně cítit, příjemná jemná dochuť.

4.nálev 90°C/40s - nepatrný pokles výraznosti chutí, ovocnost se ale výrazně zmírnila, tudíž kořeněnost je základem chutí. Tato kombinace kořeněné složky a ovocnosti mi jasně připomíná lesní jahodu. Dozvuk je stále velmi dlouhý kořeněný s nádechem ostatních prvků.

5.nálev 90°C/55s - opět pokles výraznosti, mírný příjemný vyvážený nálev s rapidně kratší dobou dozvuku, vše je méně cítit.

6.nálev 100°C/80s - delší louhování a teplota nálev nečekaně oživila, opět jsou zde více cítit ovocné složky, dozvuk se ovšem neprodloužil, naopak, pokles doby a výraznosti.

7.nálev 100°C/120s - poslední nálev, zvýšením teploty nálev mírně zhořkl, není to ovšem nic výrazného, nálev vodový s nádechem kořeněné složky a s ovocným ochucením. Dozvuk krátký převážně kořeněný.


//výborný čaj na studeno, připravil jsem si ho do práce a výsledek byl skvělý.

Vylouhovaný list je nádherný, výtečná kvalita.

Závěr: Tento oolong je podobný thajskému Chin shin, je ale mnohem jemnější a pestřejší. Stejně jako tomu bylo u minulého degustovaného thajského oolongu, i tento čaj skvěle uvolní a zároveň dodá energii. Lahodná kombinace chutí, ani jediný rušivý prvek, skvělá relaxace. Velice doporučuji!

Cena: 139,-/75g + krabička

Prodejce/dodavatel: jiaogulan.cz/shop