Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

FENG HUANG DAN CONG - „Huang Zhi“


Vložil Tomáš Klouda 3.12.2012, autor Tomáš Klouda


nadobi
list
Popis od prodejce:
„Výběr od hory Fénix“ - jedinečný oolong z pohraniční vesnice quangdonské téhož jména. Mimořádně dlouhý hnědavě zelený list lehce spirálovitě zakroucený vydá v šálu jiskřivě oranžový nálev chuti medovité, s výraznou vůní ovoce či květů orchidejí. Vazba osobní s plantážníky místními budiž zárukou stálé kvality.
nadobi
nadobi
Suchý list dlouhý, úzký, typický vzhled, krásné jednolisty kovově šedo-hnědé barvy. Vůně spíše těžší, lehce pražený tón s kořeněným podtextem, primární květinové složky.
nadobi
Jednonálevová příprava:
Taster 100ml, 1,5g listu, předehřev nádobí, 95°C, 3 minuty louhování.

Předehřev: báječná specifická intenzivní orchidejová vůně s kořeněným živým podtónem.
Vůně: květinová s živějším lehce kořeněným podtónem.
Barva: žluto-hnědavá.
Chuť: chuť plná, vyvážená, s příjemným květinovým základem, výrazná orchidej. Decentní kořeněné specifické vedlejší složky s jiskrou, nepatrně pražené složky v pozadí, zcela sem pasují, sladěný celek. Sladký celek s nahořklou stopkou v závěru, lehce prokukují tóny citrusů - citronová sušená kůra v pozadí. Plně orchidejový v závěru s nepatrně kořeněným podtónem - zajímavá složka skořice, která je zde jen zcela nepatrná. Vcelku komplexní, velice vydatný a vyvážený nálev.
Dochuť: dlouhá dochuť těžšího charakteru, primárně lze cítit květinové prvky orchidejí s lehce ovocným vedlejším podtónem, evokující tropické ovoce - li-či a v závěru opět citronová kůra. Kořeněná složka je výraznější, stále skořicová nyní ovšem intenzivnější, obzvláště v závěru, postupné slábnutí. Závěr čistě květinový s náznakem citrusů. Pestrý nálev dlouhé dochutě - přes 10 min.
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Gaiwan tenkostěnný porcelán 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - hutná těžší kořeněná květová vůně, velmi intenzivní tóny orchideje.

1.nálev 95°C/20s – vynikající plný kulatý nálev, hebký průběh chutí, komplexní prvky. Barva nálevu tmavě žlutá, spíše zlatavá. Intenzivní prvky orchideje, lehce nahořklý start s lehoučce praženou složkou, pozadí kořeněné, velmi živé tóny s ušlechtilými dřevitými prvky. Kulatý hutný nálev bez agresivních prvků, postupně so rozvíjí sladkost orchidejového tónů, závěr čistý květinový. Dochuť dlouhá, plná, orchidejový hutný základ s jemným praženým podtónem a lehkými kořeněnými prvky, méně výraznými, než v chuti samotné, postupně odeznívají. Živý povzbudivý nálev, dodá enegrii a radost do duše. Lehce nahořklé prvky v pozadí spojené s dřevitostí a kořeněnými prvky. Závěr sladký kulatý, květinových orchidejových prvků. Květinové tóny doznívají dlouho po vypití.

2.nálev 95°C/25s – nádherná čistá orchidejová vůně mokrého listu. Nepatrně tmavší nálev hnědo-zlatavé barvy. Chuť pokročila na vyšší úroveň, pestřejší prvky a hutnější tóny, velmi chutný celek. Intenzivní hutná orchodejová složka troří primární složku, nahořklý start ve spojení s dřevito-praženým podtónem, ušlechtilé dřevité vedlejší složky, jakobych cítit popílek z akátu, kterým se udí, ve spojení s praženou jemnou složkou v pozadí je tento tón fascinující, k tomuto přičtěmě kořeněné decentní tóny a opstupně sládnoucí nálev a máme božskou manu :-) chutný komplexní a zajímavý celek. Závěr takřka čistý orchidejový, velmi sladké tělo, lehce štiplavý dojezd díky kořeněným složkám. Aftertaste enormně dlouhý, ořcidejová složka mocná, vedle ní je vše ostatní už jen v pozadí, decentní kořeněné složky a ušlechtilá dřevitá složka, lehký náznak tropického ovoce, pražený tón již zcela minimální (připomíná trochu v pozadí kakaové složky), hebký sladký průběh dochutě. Závěr čistě květový se zcela nepatrnými kořeněnými prvky.

3.nálev 95°C/45s – konstantní plný nálev, kupodivu ve stejném komplexním a hutném složení jako v předchozím nálevu.

4.nálev 95°C/80s – stále tmavá barva nálevu. Nepatrně slabší nálev, pestrost zůstává stále velmi dobrá, květinová orchidejová složka slabší, lépe zapadá mezi ostatní složky, dokonale sladěný nálev, sice ne již tak omamaný, ale více chutný. Květinová primární chuť, popílkovo-pražená chuť se změnila v kakaový podtón, těžší "tmavší" hutnější prvky. Lehké kořeněné složky, již vůbec štiplavé, tvoří příjemný živý podtón. Závěr čistě květinový, sladkého základu. Silný nálev díky kterému rychle tráví, během přípravy jsem dostal nehorázný hlad. Povzbudivý nálev se spíše ochlazujícím efektem. Dozvuk dlouhý, méně pestrý a výrazný, ale stále více než uspokojivý, chutná orchidejová květová složka s kakaovým náznakem a velmi lehkým kořeněným podtónem, náznak tropického ovoce v pozadí, sladký základ. Závěr čistě květový sladkého základu.

5.nálev 95°C/150s – totožné složení chutí, jako ve 4. nálevu. Stále hutný a chutný pestrý nálev.

6.nálev 100°C/280s – výrazný úbytek chutí, poměrně monotónní průběh chutí. Květinová základová chuť s minimální kořeněnou složkou a lehce kakaovým podtextem. Závěr čistě květinový, poměrně malé výraznosti. Dochuť středně dlouhá, ordinérní, květinové složky s kakaovým podtextem, těžko znatelné trop. ovoce v pozadí, kořeněná složka takřka není přítomná. Sladký květinový dozvuk. síla tohoto čaje je už pryč, přesto si užívám zbytku jeho slávy.

7.nálev 100°C/400+s – lehký nálev sladkých prvků a květinového nádechu a lehce kakaového podtextu. Dozvuk krátký sladký květinový.
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list typického vzhledu, největší počet podlouhlých jednolistů, minimum zlomků, místy menší souměrné listy. List krásné barvy, svěží zeleno-hnědé odstíny. Sice poněkud menší veliskost listu, ale tříděná velikost je zachována.
nadobi
nadobi
Závěr: vynikající tmavší oolong se slušnou výdrží a pestrými výraznými chuťovými prvky. Nečekaně velmi intenzivní orchidejová složka, velmi povzbudivý účinek. Takovéto čaje mám rád.

Cena: 302 Kč/100 g

Dovozce: Spolek Milců čaje
Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek Jihlava