Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Hunan Jin Zen fall 2010


7.4.2011

Název Jin Zen "zlaté jehly" pochází od dodavatele, prodejce převzal jeho název (což víceméně chápu z mnoha důvodů), ale vzhledem i chutí připomíná spíše Golden Bud. Podzimní sběr 2010 Hunan.

Svěží těžká ovocná vůně suchého listu, delší kroucené lístky nádherných barev.

Přípravy:
Konvička 300ml/6g, předehřev nádobí

Louhování 7-8 minut. Takřka červený nálev, velice aromatický. Řízný chuť, spletitá chuť, kombinace všech prvků v jednom, takřka ve stejnou dobu se zde prolínají karamelové, medové, ovocné i čokoládovité tóny. Po odeznění tohoto prvního chuťového náporu nalezneme těžší ovocnost spojenou s karamelem a kořeněnou koncovku. Aftertaste dlouhý, ale příliš spletitý, není možno vychutnat jednotlivé tóny, až později jemnou karamelovou složku.

Větší objemy a delší louhování nedoporučuji, takovouto přípravou z čaje hodně ztratíte. Přípravu v konvičce doporučuji, pokud máme nádobu kam slít nálev z velké konve, nebo přípravu s malým objemem se kterým můžeme rychle manipulovat (slévat), doporučuji přípravu ve stylu Gong-Fu Cha, osvědčily se mi časy slévání 40/25/35/50/120s. Krátké doby louhování.


Gaiwan 150ml/5g, předehřev nádobí - list s podstatně těžšími vonnými prvky, čokoládovito-ovocného charakteru (téměř přezrálé ovoce)


1.nálev 100°C/25s - vůně s čichátka podstatně jemnější, krémovější. Barva nálevu žluto-hnědá. Chuť velice uvolňující, jemná, extrémně sladký charakter nálevu, převažují medové složky spojené s těžší ovocnou složkou evokující plně zralé ovoce (broskve s Liči). Chuť postupně přechází do tmavších složek se slabými čokoládovito/nugátovými prvky a stopovou kořenitou v závěru karamelovou koncovkou. Aftertaste velice dlouhý, svěží plné karamelovo/medové prvky po celých ústech.

2.nálev 100°C/15s - žlutavá barva nálevu s medovou vůní, lehce zakalený nálev. Podstatně vyváženější nálev, jemných základních tónů lučního medu ve spojení s lehkou karamelovou složkou. Nálev postupně sládne. Dochuť svěží, dlouhá medová chuť s ovocným závěrem. Délka dochuťě je přibližně stejná jako v minulém nálevu, ale chuť vytříbenější.

3.nálev 100°C/30s - tmavší hnědo-žlutavý nálev. Hutnější kalný nálev (tipsový prach). Těžké ovocné tóny spojené s karamelovou chutí přecházející do krátkých medových prvků .Výraznější a "ostřejší" kořeněná koncovka. Dochuť podstatně delší, plná karamelová chuť vzadu na jazyku s decentní kořeněnou složkou, na patře jemné medové tóny. Velmi sladký charakter nálevu.

4.nálev 100°C/55s - stále tmavý žlutavý nálev. Stále velice plný nálev, velká výdrž, přeci jen je ale znát nepatrné oslabení v podobě omezení pestrosti chuťových složek, nejvýraznější karamelová složka, následuje medová chuť a již jen v pozadí ovocné tóny. Aftertaste stále dlouhý, ale také podstatně méně složitější, převládá velice sladká medová složka se slabší karamelovou chutí.

5.nálev 100°C/110s - zde již podle barvy lze vidět slabší charakter nálevu, pomalé louhování, světlejší barva. Chuť se omezila pouze na medové složky a lehké karamelové tóny v pozadí. Dozvuk najednou krátký, pouze těžší medové tóny.

6.nálev 100°C/300+s - poslední světlý nálev, lehké chuťě, příjemný závěr, sladký lehce medový nálev, dozvuk minimální.


Závěr: Přestože se jedná o nepřesnou deklaraci od dovozce, našel jsem v čaji zajímavé a příjemné tóny. Jednoznačně pro mě zvítězila příprava v gaiwanu, podstatně lepší vychutnání jednotlivých prvků. Velmi hezký chuťový zážitek i přes vyšší cenu.


Cena: 350,-/100g
Prodejce: Čajovna Kuba Pařízek Jihlava
Dodavatel: Spolek Milců čaje