Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

Formosa Dong Ding 2012 winter


Vložil Tomáš Klouda 15.7.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
nadobi
Info o čaji
Dong Ding, Taiwan, zimní sklizeň 2012, 40% oxidace, oblast a výška ?,
nadobi
nadobi
Suchý list tmavě zelené až kovově šedé barvy, větší stupeň oxidace, vůně pronikavá, přirozená, bylinno-květová, květinové složky těžší lehce orchidejové. List rolovaný do kuliček, vesměs větší velikost smotaných listů, pouze nepatrný podíl zlomků, menší podíl malých smotaných kuliček.
nadobi
nadobi
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: mocných květinovo-kořeněných prvků, těžší hutnější charakter, není to podoba zcela světlého jemného oolongu. Nepatrná složka orchideje s chlebovým podtónem.
Vůně nálevu: enormně plný květinový až ovocný odér s výraznou sladkou základovou složkou.
Barva nálevu: tmavý žlutý až zlatavý nálev.
Chuť: nepatrně nahořklý start, květinovo-ovocné tělo, lehounce kořeněný podtón, citrusové jemně štiplavé složky s květinovými těžšími prvky - orchidej, kosatec. Později příjemné rozprostření chutí, na jazyku nádherné kořeněné plné složky ve spojení s citrusem po boku jazyka, na patře je cítit květinová příjemná složka, velice komplexní chuť. Závěr sladký, pouze jemně kořeněný podtón, orchidejovo-citrusové tóny velmi výrazného působení, v pozadí složky tropického ovoce, mango, nepatrně papája. Nesmírně komplexní a uspokojující nálev!
Dochuť: více, než dlouhá dochuť, plné komplexní tělo, nepatrně nahořklá složka spojená s orchidejovou chutí, výrazné sladké ovocné složky, citrusové prvky s kořeněnými složkami v pozadí tvoří naprosto svěží a věrnou kopii čerstvých plodů citrusů, mezi to spadá méně výrazná složka manga a papáji. Komplexní nesmírně chutný celek, nepatrně později probleskne chlebová složka ve spojení s květinovými tóny. Vyšší procento oxidace je v listu znát, nálev je živější. Závěr sladký s tóny doznívající květinové složky a příjemné kořeněné chutě v pozadí. Složky citrusů spíše v pozadí, primární jsou hutné složky manga spojené s kořeněnou chutí. Pestrý a povzbudivý nálev, dokonale stavěný ke konverzaci a letní osvěžení.
nadobi
nadobi
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí.

1.nálev 85°C/30s – tmavý žlutý nálev, rolované listy se jen mírně rozvinuly. Enormní ovocná vůně, hutná sladká vůně tropického ovoce a broskve. Lehce nahořklý start, který rychle mizí, sladké tělo s lehce nahořklým pozadím, plné ovocné tělo s pestrou kořeněnou vedlejší složkou, hutný plný nálev. Ovocné chuti dominuje broskvovo-ananasová složka s nepatrným náznakem nektarinky, velmi sladké a výrazné prvky zpestřené kořeněností v pozadí - tím spíše evokuje ananas s lehce štiplavým působením na jazyku. Závěr slaďounký čistě po ovoci s mírnější kořenou složkou, prvky kompotovaného ananasu. Dozvuk enormně dlouhý, lehce nahořklé pozadí s plným sladkým tělem, ananasovo-broskvové složky se stopami dalších prvků - mango, nektarinka. Decentní kořeněné prvky, které oživují celek, dodávají nálevu říz a jiskru. Závěr dochutě sladký s doznívajícími prvky ovocoe - ananas primárně, nepatrně příměs broskev.

2.nálev 85°C/20s – listy poměrně značně nabraly na objemu, ale rozvinuly se cca do poloviny. Barva nálevu tmavě žlutavá až zlatá. Již od počátku je nálev sladký s lehounkou nahořklostí v pozadí, velmi hutný nálev plný ovocných prvků, kořeněná složka slabší, vše je velmi sladěné, kořeněné prvky v pozadí lehce připomínají jalovec v kombinaci s ananasovými prvky, lehké broskvové vedlejší složky - čerstvá ne plně zralá broskev. Závěr chutě sladký s nepatrnou hořkostí v pozadí, lehké květinové prvky osmanthusu s plnou primární ovocností. Aftertaste s působením přes půl hodiny, úžasné lehce mentolové pozadí s nádechem jalovce, primární složky květinovo-ovocné, nesmírně pestrý nálev, prolínání několika desítek prvků, od ananasu, nektarinky, broskve, po jalovec, mentol, osmanthus a další méně výrazné prvky. Střídání výrazností jednotlivých prvků, nelze vše vteřinu po vteřině popisovat, každopádně mám z popíjení obrovskou radost a čaj si opravdu užívám. Závěr dochutě je sladký s ovocnými ananasovými prvky, doznívající mentolová složka ve spojení s kořeněnými prvky v pozadí.

3.nálev 85°C/40s – Pouze lehce slabší kořeněná složka, jinak totožný plný nadpozemský nálev jako v předchozím případě. Mírně omamný účinek, velmi silný čerstvý čaj, pestré a plné složky dokonale uvolní, člověk se cítí jako po dvou skleničkách vína.

4.nálev 85°C/60s – stále tmavý žluto-zlatavý nálev, ale světlejší oproti předchozím nálevům. uhlazenější ovocný sladký nálev s náznakem květinových prvků v pozadí, velmi jemná kořeněná složka v pozadí, lehce jalovcová složka probleskne již pouze místy, působí spíš pasivně, schovaná za ovocnými prvky. Ovocná složka méně pestrá, poněkud "tmavší" prvky v pozadí lehce pociťuji kakao. Závěr hutný, sladký, broskvovo-ananasový a s těžší kakaovou až čokoládovou složkou v pozadí, takřka bez kořeněných složek. Dozvuk dlouhý, hutný, těžšího hutnější nádechu. Ovocné tělo s kakaovými nádechy v pozadí. V průběhu dochutě místy problesknou květinové lehce kořeněné prvky. Závěr broskvový spíše neurčitý s hořkou čokoládou a nepatrnou květinovostí. Facinující změny v charakteru nálevu.

5.nálev 85°C/90s – umírněný nálev sladkého charakteru s decentní ovocností, od počátku chutě je cítit v pozadí kakao/hořká čokoláda se slabou květinovou složkou osmanthu. Ovocné složky jsou usedlejší, nepředstavují žádné konkrétní ovoce, spíš je třeba si domýšlet - nejvýrazněji působí ananasové prvky, lehce zůstává broskvová složka. Závěr chutě sladký, ananasový lehce výraznější pimární tón s kakaovou vedlejší složkou, zcela minimální kořeněná složka. Dochuť stále ještě relativně dlouhá, ovocnost spíše v náznacích, ananas nejvýraznější, složky v pozadí těžší, hořká čokoláda s náznakem květin na startu. Celková doba dochutě je oproti prvním nálevům podstatně kratší a i výraznost značně poklesla. Závěr dochutě sladký ovocný s náznakem ananasu a lehce nahořklá vedlejší složka po hořké čokoládě na vaření.

6.nálev 90°C/140s – lehoučký, ale stále poměrně plný nálev ovocného nádechu a kakaových prvků v pozadí, nepatrně mentolové protahující prvky. Závěr chutě lehký ananasový s neurčitými dalšími ovocnými prvky, lehce mentolové pozadí s kakaem. Dozvuk středně dlouhý, sladký, neurčitý ovocný. Mentolový podtext s hokou čokoládou v závěru.

7.nálev 90°C/190s – totožný nálev, jako v předchozím případě, zvýšením teploty vody se nálev poněkud oživil.

8.nálev 90°C/300s – slaboučký sladký nálev světle žluté barvy, ovocné neurčité prvky s lehkým mentolem v pozadí a kakaovými prvky. Dozvuk krátký, ovocné sladké neurčité prvky, kakaový podtón s mentolovým nádechem.
Poslední nálev zalit 100°C a louhován celý den - poté jsem nechal nálev v lednici - osvěžující povzbudivé pití plné ovoce a lehké kořenosti v pozadí!!
nadobi
nadobi
nadobi
Mokrý list tmavě zelené barvy, drtivá většina je složena z vícelistých celků a velkých jednolistů. Listy jsou poměrně tuhé, pilovitých okrajů a místy lehce poškozené od hmyzu.
nadobi
nadobi
nadobi
Závěr: Nesmírně plný a hutný čaj, neuvěřitelně pestré složky, kořeněné prvky mi svým životem připomínají thajské čaje, ale tento má výraznější Qi, ovocné prvky ve spojení s těžší květinovou složkou jsou nepopsatelné. Zimní sběr, vyšší oxidace i kvalita se odráží do celkového charakteru tohoto čaje a jsem s ním více než spokojen. Doporučuji zalévat chladnější vodou, vyšší teplota uvolňuje sice výraznější kořeněné složky, ale celek je hrubší.

Cena: 400 TWD/150 g u farmáře (268 Kč).

Prodejce: vzorek od paní Zuzany.