Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • 2017 Darjeeling – Organic FTGFOP1 “SOOM” First Flush

  • Vložil Tomáš Klouda 29.4.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Soom znamená v jazyce Lepcha trojúhelník. Z hor tato plantáž připomíná písmeno Y. Čajová zahrada Soom byla založena před více než 120 lety. Tato klasická a velmi aromatická první sklizeň má vynikající list střední velikosti se světle zelenými špičkami. Čaje z této plantáže jsou známy pro jantarovou barvu nálevu s ořechovou, sladkou a jemnou chutí. Je to čaj nejvyšší kvality.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list voní příjemnou a bohatou vůní, mírně kořeněná složka po sušeném oregánu a skořici, květové sladko-hořké prvky. List drobný, specifický pro Darjeeling, podíl stříbřitých tipsů cca 20% (stříbřité), větvičky cca 15-20% (hnědo-červené), zbytek menší vesměs lámané lístky (zeleno-šedé).
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě:
    degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: krásná bohatá vůně nahřátého listu, kořeněné bohaté prvky, květové lahodné nuance, náznaky dřevin. Při delším napařování výraznější ušlechtilé dřevinky.
    Vůně nálevu: slaďounká květinovo-ovocná vůně, lehounké koření bylinek a květin v pozadí.
    Barva nálevu: tmavší žlutavá barva nálevu, téměř až do zlatova. Přijatelné množství zlomků na dně misky.
    Chuť: lahodná vybalancovaná sladká chuť, lehounké kořeníčko v pozadí, květovo-ovocné složky v primáru. Pouze náznak nahořklé složky v pozadí, ale základ je absolutně hladký, uklidňující. Příjemné skořicovo-citrusové nuace spjaté s kořením, květinové prvky s citrusovým nádechem. Lahodná kompilace chuťových tónů, ideální na jarní nastartování, odpolední uvolnění.
    Dochuť: Po polknutí plnější složky, více ovocné. V základu je cítit limetka a broskev, lehké květové prvky, kořeněný podtext. Postupné sládnutí a koření slábne, ovocný základ, příjemné pozvolné slábnutí, v závěru jsou cítit citrusovo-květové prvky. Dlouhý dozvuk, přes deset minut příjemného pestrého dojezdu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vícenálevová příprava:
    Gaiwan porcelánový 100ml, 4g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Počet nálevů: 5. Teplota vody: 95°C. Doby louhování: 25s/35s/60s/120s/250s

    První nálev světlejší, žlutavý, lehké nakyslo-sladké složky, velmi lehký nádech po koření, příjemné procítěné květinkové nuance po liliích, náznak bylinných prvků, lehounký citrusový základ, něžná limetkovo-mandarinková složka. Dpchuť kratší, kolem 3-5 minut, základní citrusovo-květinková, nejde nijak do šířky. Druhý nálev tmavší, výraznější, pestřejší základ, více kořeněný podtext, širší záber v květinových prvcích, ovocné tóny po kůře mandarinky. Dochuť podstatně delší, příjemná, uhlazená hořko-sladká složka, jen lehké problesknutí nakyslé s citrusy. Květinové tóny působí do hloubky, evokují exotické květiny, kořeněný nektar aromatických květin, skvělý poměr jemnosti/plnosti. Kulatý celek a přitom žádná svíravost, místy něžný dotek ananasu splynutím květin/ovoce. Délka dochutě přesáhla deset minut. Třetí nálev nejmocnější, zlatavý nálev, drobné zlomky na dně misky. Chuť lehounce svíravá, ale pestrá, ananasovo-květinkové tóny, koření lehce ustupuje, těžká sladká mocná složka ovoce, doplňující květinky, které působí výrazněji v závěru chutě. Polknutí hladké, výrazněji nahořklé pozadí, ale jen lehce svíravé, žádné hrubé drhnutí v krku. Příjemné a výrazné propojení ovoce a květin, náznak skořice, velmi těžká orientace kdy působí více květinová a kdy ovocná složka, sladký příjemný těžký celek, zajímavé je, jak přešel nálev z lehké limetky na vydatnější slaké ovoce. V závěru jednoznačně dominuje ovocnost, karambola s ananasem a lehce kořeněným podtextem, široká paleta chutí. Mám rád takovýto průběh, každý nálev je překvapením. Další dva nálevy jsou již mírnější, nicméně každý si zachovává sladkost a ovocnost, jemnější a hladší průběhy, rozdělením třetího nálevu pro jemnější požitek by vznikly další dva mírné kolébavé něžné nálevy. Poslední nálev je čistě sladký, ovocný s květinkovým pozadím, opět vystupují lilie. Hezké rozptýlení v zimním čase a mrazech a stratování na FF (testováno v únoru 2018)

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list v podobě sekaných drobných mladých lístků, barva zeleno-hnědá. Tipsíky špičaté maličké, zelené. Místy nepoškozené podlouhlé zeleno-hnědé listy.
    //není uveden rok sběru, což je u DJ zásadní informace, jelikož poměrně rychle degradují. Dle svěžesti a pestrosti bych ale tipl 2017, kdyby se jednalo o starší, ocenil bych jeho výdrž, je velice dobrý a ovocné prvky, charakter koření, to vše tvoří specifikum oproti jiným zahradám.
    // prodejce potvrdil sběr 2017. Degustováno v zimě 2017/2018.
    nadobi
    nadobi
    Cena: 237,-/50g

    Prodejce: Tea Legends
    www.tea-legends.cz