Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Dian hong "superior"


23.8.2010


Suchý list voní nakysle, s lehkými ovocnými tóny. Sem tam jsou vidět zlatavé tipsy.

Příprava v gaiwanu. 4g/100ml - 100°C. Lze připravit až 4 nálevy, první dva nutno rychle slít (první 15s, druhý 20s), v opačném případě se stávají agresivními. Třetí nálev (45s) je slabší, ale stále vyvážený, čtvrtý nechat louhovat 2 min, slabší, stále však pitelný. Pražená vůně nálevu s nakyslými tóny. Chuť těžká, pečená, lehce přecházející do medova, lehce svíravé nálevy (za předpokladu správné doby louhování).

Jednonálevová příprava: menší dávka (3g) na 250 ml hrnek/ konvička. Louhovat 3-4 minuty. Silný nálev, kde se mísí všechny chutě dohromady, mírně svíravý. Pro mne nepříjemné pití.

Závěr: Nepříliš kvalitní Dian Hong, Yunnan sourcing (bezpochyby i jiní) nabízí v podobné cenové kategorii nesrovnatelně lepší třídu, jak listem, tak vyváženější chutí. Čaj vhodný k rannímu probuzení, ke čtení a práci. Nutno velmi bedlivě kontrolovat čas louhování, náchylnost k hořko-trpké chuti.

Prodejce: http://www.expect.cz/cajesypa.php

Cena: 60-70Kč/100g.