Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.



  • Darjeeling – Organic Okayti Golden Leaf Muscatel Treasure – černý čaj

  • Vložil Tomáš Klouda 17.10.2021, autor Tomáš Klouda


    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Info od prodejce:
    Pro výrobu Golden Leaf Muscatel Treasure je ručně a velmi pečlivě sbírán pupen (obsah až 95 %) a ojediněle první list, a to pouze z mladých čajových keřů, které nejsou starší 10 let. Sklizeň probíhá v období Second Flush. Pro výrobu 1 kg čaje je potřeba nasbírat 22 000 takových výhonků. Pupeny jsou jemně ručně válcovány, aby se narušily buněčné stěny. Následně čaj oxiduje na jasném slunci po dobu šesti hodin, což zajišťuje charakteristickou ovocnou chuť a jasně zlatý vzhled. Nahřátý list voní sladce po ovoci. V nálevu je cítit čokoláda a karamel, v kombinaci s ovocnou chutí připomínající zralé hrozny.
    Okayti Tea Estate se nachází v údolí Mirik, na hranici s Nepálem, asi 45 kilometrů od města Darjeeling. Založena byla v roce 1870. Čajové keře jsou vysazeny v oblasti pokrývající 208,82 ha v nadmořské výšce 1 500 m. Zpočátku se zahrada jmenovala Rangdoo. Čaje z této zahrady byly vždy vysoce uznávány na londýnských aukcích a dodávány významným osobnostem, jakou byla např. Královna Alžběta. Poté, co plantáž převzala rodina Kumbhat, pochází z této čajové zahrady jedny z nejlepších čajů v Darjeelingu. Každé generaci rodiny Kumbhat se úspěšně podařilo zlepšit a zvýšit kvalitu a značkovou hodnotu tohoto rodinného podniku.
    PŘÍPRAVA ČAJE
    PŘÍPRAVA V KONVICI – Dávkujte cca 3 g černého čaje na 150 ml vody. Poté zalijte vodou o teplotě 85 – 90 °C. Nechte louhovat 2 až 3 minuty podle chuti. Následně přeceďte. Čaj můžete použít pro více nálevů.
    PŘÍPRAVA V GAIWANU – Dávkujte cca 5 g. Louhování: 20s/15s/15s/20s/30s/40s/50s/60s/60s+
    DALŠÍ INFORMACE:
    ZEMĚ PŮVODU
    Indie
    REGION
    Mirik / Darjeeling
    NADMOŘSKÁ VÝŠKA
    1 500 m n. m.
    ČAS SBĚRU
    květen – červen 2020
    PŘÍCHUŤ
    nasládlá, medová
    VARIANTA
    Sypaný čistý, černý čaj
    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    X POZNÁMKY
    LIST Suchý list voní již po otevření těžší ořechovo-kakaovou složkou, evokuje vysokoprocentní čokoládu, nepatrný dřevitý ušlechtilý nádech.
    NAHŘÁTÝ LIST Skvělá hutná vůně čokolády sušených mandlí, karamelu a později medu. Pronikavá, sytá a neokoukaná kompozice.
    BARVA NÁLEVU Tmavší hnědavá barva, zcela bez zlomků, či prachu, jen droboučký kal z chloupků tipsů. Vůně je pronikavě karamelová, nuance pampeliškového medu, doteky koření a ořechů.
    CHUŤ Stabilní zhořko-sladká základna s kapkou koření, nesmírně pestrý záběr chutí, je těžké definovat primární působení - med střídavě pampeliškový a medovicový, karamel, nugátový fondán. Jemné sušší projevy ořechů se slupkou - mandle, lískový ořech náznakem. Nádech muškátového oříšku. Již chuť samotná při převalování doušku v ústech sládne. Celková kompozice bere dech svou sladkou medovou základnou, karamel jako právě roztátý třtinový/tmavý cukr, prvky melasy vystihující trefně "medovost" a "bylinno-dřevitý" šťavnatý původ tipsů. V posledního nálevu se mi projevují čerstvé tmavé hrozny s meruňkovým pyré a kapkou karamelu.
    DOCHUŤ V prvních nálevech dominuje karamel, čokoláda, kaštanový krém, fondán a ořechy, až v samém závěru medovicový med. V dalších nálevech (3+) se start zjemňuje po polknutí nahrává karamel melase a později medu, z tmavého nugátu se dochuť přesouvá k vábné složce mléčné čokolády (aero s bublinkami). V dochuti se objevují v závěru i ovocné problesky, takové zajímavé pyré z broskve/jablka, až štrůdlové prvky s kořeníčkem a rozinkami. Každý nálev originál a dochuť ten zážitek jen korunuje. Nacházím desítky komplexních prvků, v posledních nálevech cítím slupky červených hroznů, směřující takřka k méně sladkému burčáku (kvas tmavých hroznů).
    VYLOUHOVANÝ LIST Tuhé podlouhlé špičaté tipsy, od pohledu velmi tmavé, velikostně 3-4 cm.

    caje
    caje
    caje
    caje
    caje
    Osobní popisek: Takové čaje mám nejradši, překvapí a nastavují laťku ostatním. Nejsou to monotónní medové slaďárny, které jsou sice lahodné, ale z mého pohledu fádní a nenabízí širší záběr. U těchto tipsů si mohu vychutnat několik rovin chutí v rámci jedné přípravy. Začínám v gaiwanu na 85°C a postupně přidávám jak čas, tak teplotu. Chutě se v průběhu přípravy pohybují od těžších prvků, které se postupně zjemňují, až na samém závěru (8 nálev) dostáváme hladké medovo-melasové lehké sladké nálevy. Zcela uspokojující spektrum v jednom čaji. Zde není nutnost volit si - mám chuť na tmavý, nebo světlejší sladší čaj? - vše dostanu najednou :-) Hřejivý a poměrně značně povzbudivý efekt. Naposledy mě uhranula Keňa s tipsovými tmavými čaji, nyní je to právem i Indie.
    caje
    caje
    caje
    caje
    Cena: 294,-/25g

    Prodejce: www.tea-legends.cz