10 nejproslulejších čajů Číny
10 nejproslulejších čajů Číny - čaje, které svou chutí zaujali široukou veřejnost, vzácné postavy, či dokonce samotné císaře. K většině z těchto známých čajů se vážou legendy. Hezky zpracované info ke každému z čajů najdete zde:
Čínské čaje
19.10.2010
Další čaj z desítky nejznámějších čínských čajů.
Wu Yi Da Hong Pao (velké šarlatové roucho) je slavný více oxidovaný útesový oolong. Stejně jako ostatní slavné čaje, tak i tento provází legenda (viz. stránky prodejce).
U prodejce máte na výběr ze dvou druhů balení: Lněný pytlík nebo Alu sáček.
Suchý list velmi objemný, vůně pražená s těžkými ovocnými složkami.
5g/100ml gaiwan, předehřev nádobí - list se rozvoní, velice výrazné pražené aroma.
1.nálev 95°C/10s - barva nálevu červeno hnědá, tmavá, vůně těžká extrémně omamná. Pražený základ přecházející do velmi sladkých chutí těžkého, přezrálého ovoce, dále přecházející do čokoládových tónů, velmi zajímavý postup chutě. Aftertaste hned od začátku dlouhý (cca 3minuty) lehce praženo-čokoládový přecházející po nějaké době do ovocna (jasně zde cítím tóny liči a dalších druhů ovoce).
2.nálev 95°C/15s - hutný nálev, z vůně je cítit ovocno-kořeněná složka (podobná jako u dan congů - vůně téměř štiplavá), praženost velmi výrazně ustoupila, nálev uhlazenější, velmi výrazné ovocné složky s novým kořeněným tónem, z této kombinace nálev přechází do sladka kde později s ovocností lehce trpkne a přechází dále do ořechovo-čokoládových tónů. Fascinující postup! Dozvuk delší (až 5 min), uhlazenější, lehce kořeněný.
3.nálev 95°C/25s - kulatější nálev s výraznějšími ovocnými prvky, lehce natrpklý start (dává pocit nezralého ovoce) přecházející do sladka (přezrálé ovoce) až do tmavších čokoládovitých tónů. Dochuť vyvážená s dlouhotrvajícím čokoládovo-ovocným charakterem.
4.nálev 95°C/35s - nálev si ponechává sílu i výraznost, z vůně se vytratila kořeněnost, v chuti je stále cítit (i když již podstatně méně), ovocnost těžší, ustoupila spíše do pozadí, nejvíce výrazné jsou lehce pražené, čokoládovo-oříškové tóny. Dozvuk stále velice dlouhý bez jakéhokoliv poklesu s převažující čokoládovou chutí.
5.nálev 95°C/50s - mírný pokles výraznosti s krátce trvajícími ovocnými těžkými tóny přecházející do čokoládova až do kávových tónů! Aftertaste tmavší, nepatrně kratší, stále však dlouhý.
6.nálev 95°C/70s - opět nepatrný pokles výraznosti, ovocné tóny se utopily, jsou v pozadí velmi tlumené, praženost se opět objevila, od začátku je cítit a přechází do jasných kakaovo-kávových tónů s čokoládovými prvky. Pokles doby dochutě, středně dlouhý (cca 2min), kávovo-čokoládovo-ořechové prvky.
7.nálev 95°C/120s - výrazný pokles výraznosti, příjemný nálev s mírnějšími tóny. Dozvuk krátký.
8.nálev 100°C/300s - lehký nálev s nádechem čokolády a kávy, příjemná tečka za opravdu vynikajícím čajem.
Vylouhovaný list převážně celistvý, specifický pro tento čaj.
Závěr: Letošní Da Hong Pao jsem měl z teanetu, které bylo oproti tomuto recenzovanému méně členité a pestré, a které mělo horší list. Velmi důležité je neustále zalévat horkou vodou. Velmi hutné pestré nálevy, které povzbudí a dobře naladí. Velký počet těch opravdu dobrých nálevů. Nejvíce mě překvapil fascinující vývoj chutí, přechod z jedné složky na druhou, vynikající chuť, skvělý zážitek.
Cena: 247,-/50g
Dovozce/prodejce:
www.slavnecaje.cz