Byliny - nečaje
Cesmína Paraguayská - Yerba mate - je nečaj pocházející z Jižní Ameriky, povzbudivý lahodný výluh s blohodárnými účinky, povzbudí ducha i tělo. Obsah kofeinu v mate je 6,5%, v kávě cca 5%. Kromě kofeinu obsahuje víc než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2, C, minerální látky jako magnézium, mangan, vápník, železo, fosfor. Mate je velkým zdrojem živin. Obsahuje mimo vitamínů a minerálů i cholin, inozitol a antioxidanty. Rozdělení dle země původu.
Hluboké aroma yerba mate. Již při otevření balení ucítíš, že drť pochází z vyšších kruhů. Chuť vydrží několik zalévání, a také se v něm kryje zdroj neobyčejné síly Cruz de Malta Elaborada Con Palo. Vyhledáváno přes znalce. Nejčistší klasika v nejlepším vydání, které dlouhé tradice i strandart jsou správně spojovány s maltézským křížem. Úžasný čaj s hlubokým aroma a suverenní chutí je výsledkem tradiční přípravy yerba mate ve shodě s přírodou. Jestli chceš poznat opravdovou chuť Argentíny v elitní úpravě, tak právě tento produkt je pro Tebe.
Výrobce: Molinos
// TRADICIONAL - Cruz de Malta - Ahora Cruz de Malta tiene Hojas más Grandes, que hacen que su sabor dure más mates*, debido a que se va extrayendo lentamente. Tiene menos contenido de polvo*, lo cual hace que la experiencia del mate sea completa.
Jemný/hebký - přetrvávající (Suave - Duradera)
Osobní popisek: Trocha nostalgie - ještě za el-maté shopu jsem Cruz de Malta ochutnával - jedno z nejlevnějších tehdy na trhu, cena šla tuším i po 100,- za půl kila. Co si pamatuji, tak tehdy byl list více usedlý, více "mdlý", více prachu a chuť základní. Nyní zaznamenávám posun v stabilitě i živosti celkového dojmu z nálevu. Vizuál lepší, skvělá prezentace na stránkách. Jsem rád, že mě cesta zavedla zpět ke kořenům, startu s cesmínou - tento kus je stále levný a skvělý na denní pití.
List: Hořko-nakyslá příjemná bylinná typická vůně. Vůně lehce připomíná impregnované laťky lipového dřeva. Plátky listů max 5x5 mm, větvičky béžové sekané v různých velikostech, prachu podstatně méně. Vzhledově větší rozměr listů, hruběji sekané. Barva listů olivově zelená, tmavší.
Vůně: Hořko-kyselkavá, borůvčí, impregnované latě,lehce borová pryskyřice.
Barva: Tmavší, zeleno-hnědavá, minimum kalu.
Chuť: Živá, stabilní, decentně nahořklá základna. Příjemná kyselkavost v pozadí. Chuť modřínových větviček, ibišku, ginkgo, brusinka a kapka citronu. Zajímavý vegetálně-dřevitý balanc, pestré tělo a stabilní působení. Extra stabilita a pitelnost - s každým usrknutím se prohlubuje efekt na patře a na kořenu jazyka, chutě se doslova točí ve víru mocných projevů - to se nestává často, abych při vydechování nosem cítil hmatatelně pohyb a víření chutí z milimetru na milimetr!
Dochuť: Po polknutí výraznější dřevitost, po odeznění výraznější sušená brusinka a v závěru citron. Hořkost výraznější, než v chuti, ale kyselkavost jí umírňuje. Působení silně povzbudivé, délka dochutě delší, ale ne tak, jako u těžších paraguayských kusů, je to spíše svěžejší komplex chutí na jaro//léto, mě to pocitově i značně ochladilo.
Vylouhovaný list v kalabase vyplavuje menší kousky a větvičky na povrch, větší listy dole. Tmavší zelená barva listu, béžové větvičky.
Cena: okolo 120,-/500g
Web výrobce: https://www.cruzdemalta.com.ar
(mrkněte se mateisti na web - úchvatný design a úvodní gif)