Bílý čaj
Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.
Columbia La Cumbre Valle del Cauca - White Opal
Info od prodejce:
La Cumbre Valle del Cauca - White Opal
Dostupnost : skladem
Původ : Kolumbie
Typ : Bílé čaje
Balení : sypaný čaj (ukázka balení)
Sklizeň : jaro - březen
Popis
La Cumbre Valle del Cauca - White Opal
Raritní záležitost v podobě bílého čaje z oblasti, ze které byste čaj rozhodně nečekali. Pochází totiž z oblasti Valle del Cauca v Kolumbii, která je proslavená zejména svou ceněnou kávou.
Pro tuto kolumbijskou pochoutku se zpracovávají pouze nejkřehčí výhonky čajového keře (odrůda Camellia Sinensis) z jarní sklizně. Listy jsou tvarem divoké a jedinečné. Vlastní výroba tohoto čaje trvá déle než tři dny. Zeměpisná poloha pěstitelské oblasti přináší tomuto čaji také jemnou sladkost a květinové tóny.
Celkově je "White Opal" skvělým doplňkem k tradičním bílým čajům z Číny. Stojí za ochutnávku; může stát, že se snadno zařadí mezi vaše oblíbené čaje.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je příjemná, plná, komplex nugátu, kakaa, ořechů a aromatičtějších dřevin, jako cypřiš, lehce vegetální podtón ve formě bylin, ale celek je usedlý, jakoby ušlechtile stařený, náznaky vanilky. List je značně objemný, nejčastěji ve vícelistých celcích, popř jsou přítomny více či méně svinované jednolisty. Barevně spíše tmavší celek, šedá, černá, hnědá, pouze tipsy jsou stříbřité, ochmýřené. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Zajímavý vonný profil, tóny schizandry a kumquatu, kyselkavější byliny - šťovík, při delším nahřátí vonné tóny kaliny, ušlechtilé tóny vanilky a náznakem nugát. |
VŮNĚ NÁLEVU | | Vůně nálevu na mě dýchá mocnou uhlazenou kulatostí, pocit starostromových nasládlých ušlechtilých prvků. Dřevinky, nugátek, místy mléčná čokoláda, stopově ořechy. |
BARVA NÁLEVU | | Tmavě žlutá až zlatavá, jen nepatrné množství drobných zlomečků na dně misky. |
CHUŤ | | První usrknutí nabízí dávku lahodných těžších a přitom energických prvků - s každým usrknutím mě napadají asociace - třtinový cukr, melasa, medovicový med, vanilka, cukrová vata, ochucená čokoláda (malina). Základna má bylinno-dřevitý základ, ale ta pestrost okolo je hravá, vše jde do sladka i přes těžší základnu, která je nahořklá, ale absolutně ne svíravá, proto tvoří střed chutě pevnou hutnou základnu a ostatní složky se kolem ní obmotávají a tvoří jedinečný efekt. V jádru bych u prvních nálevů řekl, že sladkost a nakyslost mi evokuje gruzínské bílé čaje, ale od třetího nálevu se chutě směrují zase do bylinna a svou jemností se uchylují zase spíše k čínským bílým čajům. Chuť má svoji vzpurnost oproti standardu čínských hladkých čajů, divokost v intenzivních projevech a přitom stabilitu a ušlechtilost. Hravý a vskutku unikátní kousek. |
DOCHUŤ | | Po polknutí rozvinutí příjemné hořkosti ořechů, kontrast jako sladká jádra mandliček a lehce dřevitá slupka. Komplexní působení, silně zde cítím vanilku, mocně sládnoucí dřevinky, stabilní a uklidňující kompozice. Místy lze vnímat melasa, malinová pěna, ale dominují těžší prvky, šťavnaté pinie, závěrem lehce bylinný dotek. V dalších nálevech se hutnost snižuje, je více znát bylinnost, ořechy, místy lehké jemné tóny až k mascarpone. Zajímavá je ta starostromová složka, dává pocit jedinečnosti, archivace, luxusnější základna. Zajímavá "metamorfóza" mezi druhým a třetím nálevem, vše dostává trochu jiný rozměr, list jde do svojí přirozenosti a projevuje se lehkou bylinnou základovou složkou. Mírně hřejivý účinek, středně povzbudivý efekt. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Mnoho vícelistých celků, podlouhlé tipsy + jeden nebo dva listy, malé žilkované jednolisty, nebo tužší širší a tmavší jednolisty. Velmi málo zlomků, prakticky převažují jen celky s tipsy. Barva listu je tmavší, hnědavá, místy žíhaná, tuhá struktura listu. |
Osobní popisek: Vyšší teplota otevírá ostřejší prvky, je tam více cypřišové dřevo/piniový háj, lehká svíravost a nugátovo-ořechové prvky, ale i při hrubém zacházení je celkový charakter dobrý, pitelný a lahodný. Ostřejší nálevy zalévané stovkou mi dávají pocit pálení žáhy, ale naopak 85-90°C je optimální a otevírá to cukernější lahodné tóny. Jednonálev - gramík v luhovačce - se chová skvěle, vydatný a výrazný nálev, hezký pohled na volné listy ve skle. Zajímavý a prakticky nezničitelný čaj, příprava záleží na preferencích - silnější a ostřejší hutnější tóny vyšší teplota, uhlazené lahodné pestré tóny dává gaiwan s 85°C. Zkusil jsem kameninku a i při vroucí vodě zakulatí tu ostrost - je to takový kompromis hutnost/ pestrost, je tam cítit neskutečně "lesní" med, melasa, později vanilka, místy malinová pěna z výroby marmelád. Tento list budu mít dlouho v paměti, stabilizuje mě, uvolní, jeho tóny jsou hravé a lahodné, lokalita jedinečná.
Cena: 10 g 56,-
50 g 166,-
100 g318,- + zdarma vzorek jiného čaje
250 g 776,- + zdarma vzorek jiného čaje
Prodejce:
Čajový dýchánek