Zelený čaj

Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.

Chun Mee - China Jiangxi


Vložil Tomáš Klouda 20.5.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Info od prodejce:
Základní třída čaje Chun Mee, ne zcela stejnoměrně svinutý větší list, žlutý nálev vyrovnané, velmi dobré, svěže květové, příjemně bylinné, decentně natrpklé chuti, kovového aroma.
Tip na přípravu: 7 - 9 gramů čaje vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí či lehce zchladlé vody, louhovat 60 - 90 sekund.
nadobi
nadobi
Suchý list světle zelený až kovově šedý, světlejší hnědavé větvičky. Drobný nepravidelně kroucený list, velikostně poměrně tříděný list, přijatelné množství větviček. Řízné travnaté vonné složky, lehké tóny sena v pozadí.
nadobi
nadobi
Příprava v tasteru
Taster 100ml, 1,5g listu, 3min louhování, 80°C horká voda.
Nahřátý list: výrazný travnatý nádech, lehký bylinný podtext s vedlejší vonnou složkou mořské soli.
Vůně nálevu: travnatá, lehkým vedlejším tónem jader kaštanů, hebká bylinná vůně v pozadí.
Barva nálevu: světle žlutý nálev s malým množstvím drobného kalu a částeček.
Chuť: lehce svíravý nálev, agresivnější, ale příjemný charakter, sladké tělo s hořkou vedlejší složkou, travnaté plné základové složky, výrazné kaštanové a ořechové složky, čerstvé lískové ořechy a mandle. Lehká bylinná složka v pozadí, těžší složka s málo patrnou kouřovou složkou zcela v pozadí. Závěr hořko-sladký s travnatým tělem a ořechovo-bylinnou vedlejší složkou.
Dochuť: dlouhá lehoučce svíravá dochuť, hořký základ se sladkým prolínáním, travnaté primární chuťové složky s bylinným plným podtextem, tóny jader kaštanů a ořechů - čerstvé mandle a lehce lískové ořechy. Závěr nasládlý s doznívající hořkostí v pozadí, decentní trávové chuťové prvky s velmi výraznými ořechovými prvky - čerstvé mandle + jádra kaštanů.
nadobi
nadobi
Jednonálevová příprava:
Konvička rýžový porcelán 250ml, 5g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí, zaléváno 80°C horkou vodou, louhování 5 minut. Barva nálevu: světle zelená s poměrně velkým množstvím částečků v nálevu.
Chuť: trávová nahořklá základová složka, primárně sladké tělo, rozvinuté složky jader ořechů a lehký nádech jader kaštanů. Plná uspokojivá a přitom neagresivní průběh chuti, povzbudivý účinek. Závěr chutě lehce nahořklý, sladkého základu, mírná příjemná trávová složka - vodní traviny, příjemné složky mandlí a čerstvých lískových jader z ořechů.
Dochuť: poměrně dlouhé doznívání, hutné nenucené tělo, nasládlé tóny jader ořechů a kaštanů se mezi sebou prolínají, lehounce nahořklá složka ve spojení se základovou travnatou příjemnou chutí. Svěží přirozený charakter, naprosto nerušený průběh chutě i dochutě s plynulým přechodem. Závěr dochutě nasládlý s takřka neznatelnou hořkostí na jazyku, trávové prvky s doznívajícími tóny jader lískových ořechů.
nadobi
nadobi
Vylouhovaný list drobný, trhaný, v celém celku jsem nenašel jediný nepoškozený list, poměrně hezký tmavě zelený trhaný list, tužší struktura s výrazným žilkovatým povrchem.
nadobi
nadobi
Závěr: V této cenové kategorii jsem neočekával moc, ale byl jsem příjemně překvapen, chuťové prvky velmi výrazné, i při delším louhování je nálev pitelný, dlouhá dochuť - z mé strany vcelku překvapení, jako základovka opravdu dobré. Začátky s čajem byly u tohoto zelenáče poměrně krušné, natrefil jsem na hodně svíravou sortu, jsem rád, že tento Chun mee mi napravil mínění o tomto čaji.

Cena: 65,-/100g

Prodejce: Amana