Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

Chin Shin oolong tea - Thajský slon - Kan On



28.7.2010


původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mueang Chiang Rai
rok: 2010 (MFG 06/10)
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong)
kultivar: indočínský klon No.17
čaj má označení OTOP a organic.

Světlý thajský oolong, suchý list listy rolované do kuliček, voní květinově s ovocnými tóny.

5-6g/100ml gaiwan, předehřev nádobí

1.nálev - 80°C/ 15s   : nálev velmi světle žluté barvy, vůně květinová se zvláštní mléčnou varietou (která je cítit nepatrně až po poslední nálevy) a jemným kořeněným prvkem. Velmi jemná chuť s květinovým charakterem, lehký až balzamický nálev, bez jakýchkoliv negativních prvků. Dochuť krátká po květinách.
2.nálev - 80°C/ 20s   : tmavší žlutý nálev s kořeněnější vůní. Nálev nabral více na síle, převažuje velmi příjemná nevšední květinová složka s násldnými kořeněnými tóny. Aftertaste středně dlouhý (cca 3-4 minuty) květinový přecházející do kořeněných chutí.
3.nálev - 80°C/ 25s   : opětovné znásobení síly chutí. Květinové tóny prakticky okamžitě se prolínají s kořeněnými složkami, které jsou nyní velice výrazné, příjemné a povzbudivé. Dozvuk dlouhý velice výrazný (zvýrazněný kořeněnou složkou), květinovo-kořeněný.
4.nálev - 80°C/ 35s   : úplně stejný nálev jako v předchozím případě, drží si svou chuť.
5.nálev - 80°C/ 45s   : nepatrný pokles chutí, dochuť méně výrazná, květinové tóny začínají být v pozadí.
6.nálev - 80°C/ 60s   : pokles síly nálevu, chuť začíná výrazně ustupovat, není tak pestrá, výraznost dozvuku se také zmenšila, stále je však středně dlouhý.
7.nálev - 100°C/ 110s : mírné probuzení, avšak nálev již není tak silný, vysoká teplota s dlouhým louhováním způsobila lehkou hořkost v chuti. dozvuk kratší kořeněný s květinovými prvky.
8.nálev - 100°C/ 180s : nálev lehce květinové chutě s nepatrnými kořeněnými tóny, lehce svíravý nálev. Dozvuk minimální.

Cena: 139,-/75g
Dodavatel: http://www.jiaogulan.cz/shop/

Závěr: Vynikající jemný světlý oolong, postupně přecházející do silnější povzbudivé kořeněné chuti, velice uklidňující čaj s neohranou chutí.

©  2010 cajovnicka.ic.cz, mechatronik.blog.cz