Bílý čaj
Bílé čaje - po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani neoxiduje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti. Nejlepší jsou mladé, vrcholové, nerozvinuté lísty.
Info od prodejce
Základní třída mezi bílými čaji, větší, tmavší, nesvinovaný list s vysokým podílem štíhlých tipsů, hnědavý nálev tipsově prachové chuti s medově nasládlým nádechem a ořechovým aroma.
Tip na přípravu: do vyhřáté konvice vsypat cca 7 gramů čaje, přelít 0,3l vody o teplotě 85°C, louhovat 2 - 3 minuty, možno znovu zalít.
Suchý list objemný, dlouhé větvičky a velké ochmýřené listy, dobrý poměr list/tupsy/větvičky, hezky barevně sladěný list, stříbrné tipsy, hnědo-zelené listy a načervenalé větvičky. Vůně bylinná s lehce květinovým náznakem.
Jednonálevová příprava:
250ml rýžový porcelán, 5-6g, 85-90°C, louhování 5-6minut
Předehřev: květinová složka s tóny čerstvých jader lískových ořechů.
Barva: oranžovo-hnědavý nálev. Na dně konvičky pak barva do zlatava.
Vůně: květinovo-bylinná s decentně kořeněným podtextem a lehkou nahořklou složkou jader kaštanů/ořechů. Při delším louhování jemná skořicová sladká vůně - evokuje skořicový moučkový cukr.
Chuť: jemná, sladká, ne zcela plná základová bylinno-ořechová složka, postupně se celek zhutňuje a je pestřejší, ma jazyku je cítit lehce květinová složka s bylinným tělem, v pozadí potom ořechové lehce nahořklé prvky jader jádra kaštanu s lehkým mandlovým sladkým podtónem. Lehoučký jemný nálev, hebké bylinné složky, příjemné ořechové prvky v závěru. Postupné sládnutí - kontrast hořké/sladké. Při delším louhování je mezi ořechovými prvky a kaštanovými tóny cítit i lehká kořeněná skořicová složka.
Dochuť: dlouhá hutnější a příjemnější dochuť. Výraznější a těžší složky, než v chuti samotné, květinovo-bylinný základ, (kopřiva,pivoňka,lehce mateřídouška), pokračuje postupné sládnutí a zhutňování, později téměř medové složky ve spojení s květinovými sladkými prvky. V závěru jemné sladké složky evokují nektar květin s bylinnou základovou složkou.
Vylouhovaný list objemný, velké dlouhé a tuhé listy, barevně pestrý celek.
Závěr: povzbudivý přirozený čajík, rozhodně bych se nebál přihodit více listu, nic tím nepokazíme. Hebké složky tohoto nenáročného čaje jsou vhodné pro odpolední pohodové chvilky, ke čtení, rozhovoru či k práci. Ochlazující účinek, lehce povzbudivé působení. Doporučuji, není na tomto čaji nic záporného, dobrá cena a snadná příprava je ideální pro začátky, či nenáročné popíjení. Pai Mu Tan co jsem měl z Amany v prosinci byl vytříbenější, z hlediska pestrosti chuťových prvků bych doporučoval spíše Pivoňku.
Cena: 87,-/100g
Prodejce: Amana