Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

China Anhui KEEMUN Black Tea


Vložil Tomáš Klouda 11.4.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Info od prodejce:
Dobrá základní třída čaje Keemun, ne zcela stejnoměrně svinutý list, nálev velice dobré, decentně zemité, medové chuti s velmi lehkým aroma růží, charakteristickým pro tento druh čaje.
Tip na přípravu: 6 - 8 gramů čaje vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí vody, louhovat dle chuti 3 - 5 minut.
nadobi
Suchý list černo-hnědé barvy, místy načervenalé větvičky. Drobný a lehce kroucený list, těžší dřevitá vůně s květovými prvky, lehce výraznější vonná složka růže.
nadobi
Tasterová příprava:
Taster 100ml, předehřev nádobí, 2g listu, louhováno 4-5min, zaléváno vtorucí vodou.

Předehřev: krásný aromatický požitek z nahřátého listu, dřevito-květové vůně s primární složkou růže.
Barva: červená až rudá.
Vůně: lehounce zemitá základová vůně spojená s dřevitostí, lehce medovo-květové složky v pozadí.
Chuť: hutná vyvážená chuť, hořko-sladký charakter, sladká převažuje, nasládlé dřevité prvky s decentní kořenou složkou evokují ušlechtilé dřeviny, lehce pryskyřičný podtext s jemnými květovými prvky - růže. Postupné odeznívání nahořklé složky, zůstává v závěru pouze sladká chuť lehoučké dřevitosti, zvýraznění květových prvků.
Dochuť: poměrně dlouhá dochuť, zpočátku lehoučce svíravá složka, rychle mizí a přechází v uhlazený celek. Nasládlá základová chuť s jemňounkou nahořklostí na jazyku, tóny růží a dřevin, lehce zemitý podtext se vynožil z pozadí. Dřevité prvky obyčejnějšího charakteru s lehkou pryskyřičnou složkou. Závěr lehký sladký s odstíny růžových květů, těžším dřevitým podtextem a s nepatrnou přezrálou sladkou broskvovou (téměř domácí kompot) složkou.
nadobi
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 100ml glazovaný, předehřev nádobí, 5-6g listu, vroucí voda.
5 nálevů podobných výsledků jako v tasteru, přičemž 3 nálev už slábne na výraznosti celkové chuti, 4 je pouze omezený, méně komplexní a pátý s nádechy nejvýraznějších prvků. Příjemné složky, nenáročné na přípravu, i při zapomenutém nálevu se dalo bez problémů pít.
nadobi
Vylouhovaný list drobný, červeno-hnědé barvy, malé krátké listy, klasický vzhled základní třídy.
nadobi
Závěr: Klasická základovka, není co vyčíst, dobrý začátek, rád se k této sortě vracím, nadávkuji větší množství do kaiwanu a pouze prolévám.

Cena: 52,-/50g

Prodejce: Amana