Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Ceylon Uva CTC BP1

  • Vložil Tomáš Klouda 30.8.2018, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Země původu: Srí Lanka
    Počet nálevů: 1
    Granulovaný čaj z vysokohorských oblastí regionu Uva, která leží v srdci Srí Lanky. Metodou CTC byly čajové lístky zpracovány do pravidelných kuliček. Tmavě hnědá barva nálevu se sladkou až medovou vůní. Vyvážená a plná medová chuť je v závěru obohacena o tóny pomeranče a mandarinky.
    Příprava: vroucí vodou zalejte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku, pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 3-5 minut louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 1 nálev.
    nadobi
    nadobi
    Suchý list v podobě velmi drobných granulek - metoda CTC, menší, cca o více než poloviční velikost granulek, než většinou bývá Assam. Barva hnědavá až do černa, temná. Vůne pronikavá, dominuje pomeranč, krémové sladké tóny s mahagonovou těžkou dřevitou vedlejší vůní.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: sladká zajímavá vůně plná květů, velmi pronikavá složka květů pomerančovníku, sladko-nakyslá složka, velmi mi připomíná bangladéšský černý čaj. Bylinno-dřevitý podtext.
    Vůně nálevu: sladká, ovocno-květová složka, plátky květů pomerančovníku. Ovocná plná složka a jen jemný dřevitý podtext.
    Barva nálevu: ihned po zalití rudá tmavá barva nálevu, jemná pěna na hladince, na dně jemný drobný prach. Barva nálevu rudá, tmavá, jiskrná.
    Chuť: Sladko-nahořklý základ, velmi příjemné kulaté tělo, sladkost dominuje, kontrast ovocných přezrálých tónů kaki a pomeranče, jemně květová složka a decentní nahořklá, vůbec ne svíravá, specifická dřevitá složka v pozadí. Připomíná mi lehce nakyslou mízu pokáceného břízového dřeva. Komplexní tělo, ctc se těstuje i s mlékem, ale je to vyloženě škoda, takto je celek lahodný. Velmi podobné prvky v podtextu, jako Bangladesh od Amany, ale sladkost tomu dodává pestrost a lahodný průběh.
    Dochuť: středně dlouhá až dlouhá, zajímavé nuance prvních 5 minut, dozvuk sladkých ovocných prvků, poté se vytrácejí a zůstávají pouze pomerančové nuance s dřevito-bylinnou složkou. Chutný sladký základ, velmi pitelné! Diametrální odlišnost oproti Assamu CTC. Nahořklost je příjemná, pouze doplňující texturu a vydatnost, krásně pasuje k dřevitosti. Závěr pouze dřeviny a slabé problesky květů pomerančovníku - celkový dozvuk kolem 8-9 minut.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list drobounký, měkčí, než assam ctc, hnědo-červený list, "blátíčko" tvoří prach+list.
    nadobi
    nadobi
    Cena: 59,-/60g

    Prodejce: Oxalis