Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Ceylon Nuwara Eliya BOP HIGH FOREST


Vložil Tomáš Klouda 6.6.2013, autor Tomáš Klouda


nadobi
nadobi
Info od prodejce
Základní třída cejlonského nížinného čaje, list typu "broken", nálev plné, výrazné chuti i vůně.
Tip na přípravu: cca 8 gramů čaje vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí vody, louhovat 1 - 2 minuty.
nadobi
nadobi
nadobi
Suchý list extrémně drobný - už by snesl i označení "dust", tříděné milimetrové zlomky z posledního síta při probírání, hnědo-šedá tmavá barva zlomků, vůně listu dřevitá s ušlechtilým odérem a lehkou kořeněnou složkou, lehce pryskyřičný nádech s medovým pozadím.
nadobi
nadobi
Příprava v testeru
Taster 100ml, 1,5g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Nahřátý list: hutný těžký odér nahřátého listu, květově medový základ s přezrálým li-či a dřevitým lehounce kořeněným pozadím.
Vůně nálevu: nasládlá vůně s lehkou hořkostí, květově medové prvky s náznakem ovoce. Minimální projevy dřevitých prvků.
Barva nálevu: poměrně tmavá červená barva se značným množstvím drobných lístků v nálevu.
Chuť: lehce svíravá počáteční složka s výraznější hořkostí, rychle mizí. Prvním tónem, který se objeví je sladká složka mléčné čokolády, hutná těžší složka s lehkým nahořklým pozadím, postupně se přidávají lehounké medové květové složky a decentní málo výrazná dřevitá složka v pozadí. Velmi příjemná hutná čokoládová složka, v závěru lehké neurčité tóny ovoce v pozadí. Hořko-sladký charakter, příjemný nenáročný chutný průběh chutě. Základový dřevitý charakter se v závěru lehce poodryje, působí velmi ordinérně, čokoládové složky v pozadí, intenzivnější medové květové složky.
Dochuť: středně dlouhá se sladkým charakterem a jemnou nahořklostí v pozadí. Ovocné a medové tóny tvoří primární složky, v pozadí pak dřevité, zcela nepatrné kořeněné tóny, působí velmi obyčejně - nálevové sáčky. Ovocné náznaky, přezrálé li-či se slabou složkou medu, poměrně krátká doba, kdy je dochuť plná, velmi rychle degraduje a v závěru zůstává pouze dřevitý nasládlý tón s náznakem medu. Poměrně vyvážený nálev, příjemný k odpolednímu popíjení, lehce hřejivé účinky, ale minimální povzbudivý efekt.
nadobi
nadobi
Jednonálevovávová příprava:
Konvička rýžový porcelán 250ml, 4g listu, 100°C, 3-4 minuty louhování.

Barva: tmavě červená až rudá.
Chuť: pokud dodržíme dávkování a kratší louhování, čaj je příjemný s minimální svíravostí, pokud len lehce ujede ruka s gramáží listu, nebo necháme déle louhovat, nálev je velmi hrubý a těžko lze samotný popíjet, je pak dobrý tak akorát k jídlu pro trávení. Celek je trochu chudší, než při tasterové přípravě, ovocné složky nejsou výrazné, primární složka dřevitá s lehoučkou kořeněnou až pryskyřičnou složkou, velmi slabé ovocné tóny trochu překryté hrubší dřevitou složkou. Hořko-sladký charakter, v průběhu chutě je konstantní, pouze minimální změny ve složení ovocných prvků - lehce sladší spektrum.
Dochuť: relativně dlouhá doba doznívání, dochuť je plná s hutnějšími tóny ovoce - broskvovo-meruňková sladká marmeláda ve spojení s medovými jemnými prvky a s dřevitými nahořklými jemnějšími prvky. V závěru lehce náznak květové medové složky pod dřevitými již slabšími tóny. Dřevitá složka není nikterak zajímavá, působí dost všedním dojmem, jedinou výhodou je plná chuť, která drží od začátku do konce.
//obsah konvičky je potřeba slít naráz do připravené nádobky, neexistuje u tohoto čaje, že průběžně upíjíme - já to zkusil a nálev ze spodku konvičky je opravdu odpudivý...
nadobi
Mokrý list ve formě "blátíčka" drobounký nahnědlý list velmi drobný, sloučený do celku a tvoří tak blátivé celky. Nepraktické při slévání i umývání.
nadobi
Závěr: V poměru s cenou je chuť trochu slabší, ve stejné kategorii se dají pořídit lepší cejlonské čaje, velikost listu je taktéž mínusem, chuťově nebyl tento šrot vyloženě špatný, ale odrazuje mě právě ta podoba listu, ordinérní charakter (evokující šrotky v nálevových sáčcích typu 100sáčků/20,-) a kratší dozvuk. Hodně velkou slabinou je velká náchylnost ke svíravým nálevům - nutno dát si pozor, i pak je nálev na žaludek nesmírně agresivní, takřka při každém dopití mi bylo zle od žaludku (přitom jsem předtím určitě jedl) - tento stav rychle zaženete když sníte něco sladkého, ale přesto by takový pocit neměl nastat - nedoporučuji.

Cena: 62,-/100g

Prodejce: Amana