Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

Ceylon Mevlana 2011


Vložil Tomáš Klouda 28.5.2012, autor Tomáš Klouda


list
list
Info od prodejce:
Jemný a silný čaj, velice povzbudivý.
Kvalitní směs vysokohorských ceylonských sklizní. Dle neověřených informací je čaj oblíben tureckými derviši.

Sklizeň: 2011
list
list
Suchý list tmavé kovově stříbrno-černé barvy, místy načervenalé konce. /zké delší listy, většina kroucená do "háčků". Klasický vzhled třídy OP. Vůně přezrálého ovoce - broskev + dřevité pryskyřičné složky. Čaj má omamnou vůni ze svěží sklizně 2011.
list
list
Jednonálevová příprava:
Konev rýžový porcelán 250ml, 4g listu, 95°C – louhováno 5minut. Předehřev nádobí. Filtrovaná voda v Brita konvici.
Vůně intenzivní medová s lehkou ovocností a pryskyřičným podtextem.
Barva nálevu tmavá, červeno-oranžová.
Chuť: začátek ovocno-dřevitý, přezrálé broskvové tóny s dřevitou decentní základovou chutí, velice sladké tělo, jemný charakter, vyvážený celek. Postupné sládnutí, zcela nepatrná kořeněná vedlejší složka, výraznější pryskyřičné tóny, které ovšem nenarušují hladký průběh jemného nálevu. Přechod z ovocných tónů na medové složky, v závěru velmi sladké čisté medové tóny, jemná hladká koncovka.
Dochuť: medové plné složky, lehká ovocná(broskvová) přezrálá chuť v pozadí, sládnutí, nepatrné ordinérní dřevité prvky s intenzivní jemnou medovou chutí zalévající celá ústa. Závěr extrémně sladký, čištý luční med, dlouhotrvající medový tón.
//delší louhování nemá zásadní vliv na hladký průběh chutí.
list
list
Vícenálevová příprava:
Gaiwan 90ml, 3g listu. Filtrovaná voda v Brita konvici. Předehřev nádobí – intenzivní medová složka s přezrálým ovocem v pozadí - broskev + trop. ovoce + kořeněné prvky s pryskyřičným základem tvoří podtón.

1.nálev 100°C/20s – červeno-oranžová barva nálevu, dřevité primární složky, lehké pryskyřičné tóny v pozadí - kořeněné podtóny, ovocná plná chuť, velmi rychlé sládnutí, přechod na lehounké medové tóny. Dozvuk středně dlouhý, velice sladký, zpočátku ovocno-dřevitý s pryskyřičnými tóny, postupně přecházející v jemný medový závěr.

2.nálev 100°C/40s - jiskrný červeno-oranžový nálev, hutný celek, vyvážený nálev. Krátký dřevitý start, přechod na ovocné hutné přezrálé složky - broskev s pryskyřičnou kořeněnou decentní vedlejší chutí. Závěr opět do medova, omamně ovocný - přezrálé ovoce - s přechodem na medové tóny za přítomnosti stále lehké pryskyřičné složky v pozadí. Závěr velice sladký. Dlouhé doznívání, zpočátku dřevito-ovocné složky, rychle přechází na medové tóny s nepatrnou vedlejší chutí pryskyřice.

3.nálev 100°C/120s - totožný vyvážený nálev, jako v předchozím případě, pouze pryskyřičné tóny již zcela nepatrné, zlstala ordinérní dřevitá složka v podtónu.

4.nálev 100°C/250s - lehčí nálev, stále příjemné, ale ne již tak plné složky, ovocná chuť zralých broskví, zpočátku slabá dřevitá chuť v pozadí. Pryskyřičné tóny nejsou již přítomné, závěr velmi sladký, medový, ne již tak výrazný, ale dlouhotrvající. Středně dlouhá doba doznívání, ovocná lehká počáteční složka, pouze slabá koncovka po lučním medu v závěru.

5.nálev 100°C/300s+ - sladký lehký nálev s lehounkou ovocnou chutí, rychle přecházející na mírný tón medu, krátká chuť i dochuť. Doznívání s náznakem medu, velmi sladký, ale nevýrazný nálev. Příjemný finiš.

//při této přípravě se při delší době louhování v prvních dvou nálevech objevují svíravější tóny v závěru chutě. list
list
Vylouhovaný list klasického vzhledu, hnědo-červený list, velké množství stonků. Dle vylouhovaného listu se dá krásně rozeznat třída OP1.
list
Závěr: Klasický zástupce lepších ceylonských černých čajů, procítěný celkový charakter, vyvážené složky, nenáročnost přípravy.

Cena: 46,-/50g

Prodejce: Unitea