Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Ceylon Lovers Leap

  • Vložil Tomáš Klouda 12.9.2015, autor Tomáš Klouda




    //Bože ten ilustrační obrázek je tak mimo... :-(

    Info od prodejce:
    Čaj z nejvýše položené čajové oblasti Nuwara Eliya. Je považován za šampaňské mezi ceylonskými čaji. Pravidelné černozelené lístky vytvářejí světle oranžový nálev.Neobvykle lehká a svěží chuť tohoto čaje se snoubí s lehce ovocnými tóny broskví a angreštů.
    Příprava: vroucí vodou zalejte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku, pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 3-5 minut louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 1 nálev.
    Balení: 60 g
    Země původu: Srí Lanka


    Suchý list tmavý, šedo-hnědý, hojně jsou obsaženy lístky, kde převládá oranžové zbarvení. Vůně květovo-ovocná s náznakem medu, angreštové prvky s květovými tóny ovocných stromů. Čaj je svým vzhledem nejvíce podobný oficiálnímu zařazení třídy broken orange pekoe.


    Jednonálevová příprava
    Konvička, porcelán, 150ml, 3,5g listu, 4min louhování, 95°C horká voda.
    Vůně nálevu: sladká, ovocná s medovými podtexty.
    Barva nálevu: oranžová, větší velikost listu zaručila nálev zcela bez kalu, či zlomků.
    Chuť: hladký průběh chutě, sladký základ s broskvovými huťovými tóny ve spojení s lehkým angreštovým náznakem, pozadí do medova, lehký čerstvý med lesních včel. V pozadí je později cítit náznak těžších dřevitých prvků, ale pouze dodávají plnost v celku, nikterak hrubé působení. I přes dlouhé louhování je nálev hladký a chutný. Při delším louhování, nebo použití většího množství listu již začínají být dřevité prvky agresivní a zasahují do chutě.
    Dochuť: Středně dlouhá doba doznívání, ovocno-dřevité prvky s broskvovou základovou složkou, která je zkreslená s dřevitými prvky, náznak angreštu. Svěží a hřejivý čaj, mírně povzbudivý účinek. Vyvážený nálev mezi hutností a svěžestí.

    Vylouhovaný list sekaný, tříděná velikost. Barva hnědo, červená. List tužší, výrazně žilkovatý, převažují menší nasekané kvalitnější lístky.


    Závěr: O stupínek vyváženější ceylon, rozhodně příjemnější co do dřevité chutě oproti "ópéčku", nenáročný čaj, svou svěžestí vhodný pro návštěvy i celodenní popíjení, spíše na jaře a na podzim - hřejivý účinek.

    Cena: 47,-/60g

    Prodejce: jihlavský nový obchod s bio produkty a zdravou výživou.

    Dovozce: Oxalis