Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
24.8.2010
Velkolistá směs ceylonských čajových listů. Suchý list delší, úzký, srolovaný.
Příprava: Do vyhřáté konve (250ml) nasypeme polévkovou lžíci suchého listu. Čaj se krásně rozvoní, medovo-ovocně, lehce praženě. Připravíme pouze jeden nálev, zalijeme 100°C horkou vodou a necháme louhovat kolem 3-4 minut. Barva nálevu je hnědo-červená, typická pro cejlonské čaje. Chuť je lehká, nevtíravá, převládají prvky medu a karamelu. Čím více se dostáváme na dno konvičky, tím více je nálev hutnější, plnější, výraznější pražené prvky a krémovější chuť. Chuť není tak pestrá jako u dražších a lepších sort, přesto je to velice příjemný čaj pro nenáročné vychutnávání (při práci, čtení, jídlu, rozhovoru), velice snadná příprava, čaj i při přelouhování není příliš agresivní a dá se pít.
Závěr: Velmi levný ceylonský čaj, který rozhodně překvapí. K popíjení prakticky po celý den, výborný pro začátek Vaší čajové cesty, takovéto čaje chutnají prakticky každému "nováčkovi" a nastartuje tak v člověku čajovou vášeň.
Cena: 24-25,-/50g
Prodejce:
www.oxalis.cz