Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je travnato-bylinná, pronikavě vegetální, poměrně intenzivní. Svinované listy tvoří jakési ulitky, háčky a spirálky, volnější list, poměrně objemný, použité větší silné listy již od pohledu. V menšině (15-20%) jsou zlomky a menší plátky. Barva je 1:2 světlé a tmavší listy, větší část tvoří světlejší kropenaté zelené větší listy, menší část tvoří syté zelené vesměs menší listy a zlomky a drobnější ulitky. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Příjemná vůně spařených mandlí, čerstvé slámy, planá růže, při delším prohřátí slupky koňského kaštanu. |
VŮNĚ NÁLEVU | | Usedlejší vůně s bylinnou základnou a lehce kaštanovou vedlejší složkou. |
BARVA NÁLEVU | | Sytě žlutá, nepatrný obsah prachu na dně. |
CHUŤ | | Hořko-sladká základna, nepatrně svíravý podtext, listnaté čerstvé dřeviny, prvky javoru, koňský kaštan, planá růže v pozadí a v chuti patrný hřebíček, jenž zajímavě zpestřuje tělo chutě. Žádná složitá interakce úst, intenzivní ale jednoduchý charakter, ze zelených čajů patří k těm těžším, není tak svěží, jako na letní měsíce, jaro/podzim ideal. |
DOCHUŤ | | Po polknutí lehounká svíravost, na jazyku výraznější hořkost, ale vše v mezích, žádný ostrý drsný šok. Lehoučká kouřová složka, koňský kaštan výrazný, vystupuje i míza listů kaštanu, či čerstvého dřeva. Později lehký hřebíčkový závoj na patře a po boku úst, se sytější hořkou chutí to dává dokonalou souhru. V závěru planá růže s dojezdy kaštanu, místy vykoukne šípek. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Veliké silně žilnaté listy, nejčastěji sekané části listů, tužší odrostlejší listy převažují, sytě zelená barva listu. Menší listy jsou měkčí a s jiným odstínem zelené. |
Osobní popisek: Dochuť je středně dlouhá, na nálevy max 3 a to s vyšším dávkováním. List snese i vyšší teplotu. Nejefektivnější a nejvhodnější je párování tohoto zeleného čaje s bylinami (dávkuji s kotvičníkem) a nebo příprava jednonálevově. V této cenové relaci se jedná o nenáročný denní čaj, který potěší, lehce povzbudí a pocitově má i lehce ochlazující účinek.