Byliny - nečaje
Bylinné čaje - jsou výluhy z jiných rostlin než z čajovníku (Camellia Sinensis). Může se jednat o listy, kůru, jehličí, květy a další části rostlin. Mezi nečaje patří například bylinné čaje, Maté, Rooibos, Lapacho a spousty dalších.
Čekanka kořen
Info od prodejce:
Čekanka obecná plní funkci normálního střevního traktu, normální činnost jater, normální činnost srdce a cév, hladina glukózy v krvi, normální stav kostí a kloubů.
Země původu: Česká republika
Výrobce: Darka company s.r.o.
Prodejce nemá detailnější info, dále výtažek z wikipedie:
Kořen
Kořen čekanky je nejvhodnější sbírat brzy na jaře či na podzim předtím, než dojde k přízemním mrazíkům. Po sběru by se měly z kořene pečlivě omýt nánosy půdy. Po očištění se kořen řeže na kousky dlouhé přibližně 15 cm, dále se uloží na stinné, suché a dobře větrané místo, kde se suší při teplotě do 50 °C. Kořen čekanky může dorůstat až do délky 30 cm s průměrem až 15 mm. Z vývaru z nastrouhaného kořene čekanky se dají připravovat nápoje jakožto náhražka v dobách nedostatku kávy (tzv. melta).
Prodejce nemá detailnější info, dále výtažek z bylinkyprovsechny.cz:
Čekanka byla již ve starověkém Egyptě téměř magickou rostlinou, která prý dávala krásu a úspěch. Možná to souviselo s tím, že čistí krev, játra, slezinu i ledviny. Také ve středověku se věřilo, že má čekanka kouzelnou moc - kdo se natřel její šťávou, získal krásu a všechno se mu dařilo. Některé z mnohých pověr o čekance se zachovaly do současnosti. Kořen se v západní Evropě pěstuje pro konzumní účely, v období po první světové válce se z čekanky vyráběla náhrada kávy, dobře známá i u nás pod názvem cikorka.
Užívá se jako složka bylinných čajů na nemoci jater a žlučníku a na mírné bolesti při žlučových a ledvinových kamenech. Je mírně močopudná a trochu projímá, zároveň vyplavuje z organismu přebytečnou žluč, při otravách jater působí jako protijed. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje činnost celé trávicí soustavy a používá se též jako doplněk do čajových směsí při cukrovce. Doporučuje se i lidem, kteří mají velmi citlivý žaludek nebo trpí žaludečními vředy.
X | | POZNÁMKY |
SUCHÝ KOŘEN | | Vůně připomíná obilné přepražené zrno/celozrnné domácí placky, žitné nuance s lehkou koženou složkou. Kořen převážně béžový, na povrchu až do šeda a hněda. Sekané kousky, vzhledově to vypadá trochu jako sušené zvrásněné kousky jablka. |
BARVA VÝLUHU | | Barva tmavší žlutavá, žádný kal ani zlomky. Vůně připomíná přepražený ječmen s jemnou složkou lékořice. |
CHUŤ | | Sladko-nahořklá základna. Komplex chutí připomíná pražené obilniny, ginkgo/lékořici pro svou zvláštní hořko-sladkost, projevy bílé kávy v pozadí. |
DOCHUŤ | | Po polknutí krátké povzbuzení hořkosti, ale není nikterak svíravá, je výrazná, ale podobně jako bylinné destiláty. Intenzivní tóny melty, bílá káva, lehce ginkgo, pražené obilniny. |
VYLOUHOVANÝ KOŘEN | | Kousky připomínají rozmočené sušené jablko, nejsou úplně měkké, ale mají "houbovou konzistenci", pružná struktura. |
Osobní poznámky: Za mě příjemná chuť, ale vysoká výraznost hořkosti nemusí sednout každému, proto pokud vám nechutná lékořice, nebo ginkgo, ale chcete čekanku přesto zkusit např. pro její účinky na tělo, pak doporučuji namixovat jí se sušeným/kandovaným ovocem. Letos sušíme mnoho jablek - ty se k čekance obzvláště hodí.
Cena: 50,-/100g
Prodejce: Darka-shop.cz