Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Caykur Rize Cayi Special

  • Vložil Tomáš Klouda 1.11.2018, autor Tomáš Klouda



    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Carefully gathered spring sprouts blended with the naturai of the eastern Black Sea and the abundance of the first harvest and transformed into a rare tea for your guests.
    200 gr
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list tmavý, černo-hnědavý. Drobně sekané listy, v tomto listu je opravdu jen ojediněle přítomná větvička/stonek, výběrový list. Vůně je těžká, kakaovo-dřevitá, náznak květinek v pozadí s lehkým kořeněným aroma.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Chuť: 4 / 5

    Dochuť: 4 / 5

    Cena: ? / 5

    Originalita: 3,5 / 5

    Praktičnost: 2 / 5

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Osobní popisek:
    Hliníková dvojkonvice "caydanlik" na čaj - 0,9 l / 1,8 l a degustační sada. Caydanlik 18g, deg sada 2,5g listu. Teplota vody - vroucí.
    Barva tmavá hnědavo-oranžová, z caydanliku. Vůně je pronikavá, žádné mdlé prvky, je cítit dřeviny (tůje, jalovec) lehký květový podtón a spařené mandličky.
    Chuť je sytá, plná (caydanlik doslova překypující, dodávající energii každým douškem!), kulaté tělo, minimální svíravost při silnných projevech nugátu, lískového ořechu, náznaku orchidejí a slabých projevů dřevin. Pestré a hutné nuance, oproti základní třídě je to jeden z nejlepších, co jsem kdy pil, je zde hezký balanc síly a chutě - mezi Nolu Tireboru a Tiryaki, takže ideal! Výsledky v caydanliku nesrovnatelné oproti degustační sadě, nebo konvičce, list opražen na vroucí vodě spodní konvičky je o to intenzivnější, vůně prostoupí celou místnost. Rozhodně doporučuji.
    Dochuť je dlouhá, žádné dřevité krátké přecházení, jak je tomu u záladních tříd, zde je cítit více dřevitá složka, lehký nugát, květinové prvky zpočátku dominují, pomalu se zmírňují až do dřevito-mandlového celku. Nasládlý příjemný charakter, dochuť je ještě stabilnější, než chuť, hladké prožívání pestrého a výrazného dozvuku. Dochuť je opět znásobena caydanlikem - chutě jsou o malinko hutnější, záleží na míře opražení - pokud nechám 10min+ jsou složky kakaové s lískovým oříškem, s lehkou stopou pražení. Většinou si dělám pokaždé jinak, aby výsledný nálev byl zase o něco jiný, zajímavější, při změně přípravy.
    Originalita - balení, podoba, charakter čaje - nadprůměrný výsledek. Praktičnost je nižší, protože pro optimální výsledek potřebujeme speciální nádobí a je třeba se čaji věnovat, pohrát si s ním, zalitím v konvičce ztrácíme podstatnou část potenciálu tohoto čaje.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list je drobný, zářivě hnědo-červené barvy. I z vylouhovaného listu je intenzivní vůně těžšího charakteru dřevin a květin.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Cena: ? dar - přímo z továrny

    Výrobce: Caykur