Černý čaj
Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.
Caykur Kamelya Cayi
Info od prodejce:
Turecký čaj s velmi jenou chutí a delikátní vůní, který Vám zpříjemní každodenní start do Vašeho dne. Jedná se o ideální čaj pro příjemné ranní chvíle, ale samozřejmě se dá popíjet po celý den. Jeho vůně a chuť Vám zajistí dokonalý požitek.
SYPANÝ ČERNÝ ČAJ Z TURECKA
Čaj se pěstuje v Turecku na východním pobřeží Černého moře v provincii Rize. Klasickou cestou je většinou připravován v "dvojkonvičce", kdy v horní nádobě připravíte silný koncentrát a ve spodní pouze vodu - poté si čaj vždy naředíte dle vlastního gusta. Ideální je servírovat čaj v malých skleničkách, které v naší nabídce naleznete také. Čaj by měl být silný - a nezapomeňte na cukr.
A něco o společnosti samotné - Caykur je největším producentem a prodejcem čaje v Turecku. Tato státní firma byla založena v roce 1983 a od té doby se stala v Turecku čajovou dominantou, a to nejen na místním trhu.
Suchý list drobný, sekaný, nadýchaný, nikterak rolonavý, klasický vzhled Rize. Na pohled nejde nijak rozeznat od základní sorty Turist. Barva je hnědavá, částečně do červena a do šeda. Vůně výrazně květová s dřevitými prvky, náznak skořice. Přepražený list voní o řád větší intenzitou.
Příprava v degustační sadě:
degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
Vůně nálevu: Příjemná sladká vůně, jemná nahořklá stopka, přimární složky květové, lehký dřevitý podtext. Opražený list je pouze nepatrně výraznější.
Barva nálevu: hnědavo-načervenalá, značné množství zlomků na dně misky.
Chuť: Neopražený list je základní, ordinérní, květovo-dřevitý, jakoby bez života, bez kyslíku. Je to základní černý čaj, ale tak nějak nic neříkající. Opražený list je mírně svíravější, ale má podtatně větší jiskru a hloubku, i kdyby byl potřeba sladit, květové prvky po orhidejích zde prostupují po celých ústech, hořkost sedá vzadu na jazyku, ale je to výrazný a chutný celek. Vystupují zde skořicové nuance, živější dřevité prvky po listnatých stromech. V základní podobě je čaj prakticky nerozeznatelný oproti Rize turist - ale opražený je o řád lepší :-)
Dochuť: zde je rozdíl pražení/nepražení nejzajímavější. Po vypití neopraženého kusu je základ sladký, poměrně kulatý, ale základní, opravdu nezajímavý. Opražený list zanechává svou stopu po celých ústech i jazyku, lehká svíravost při polknutí, ale dlouhotrvající efekt, příjemné květové složky, jako plátky exotických květin, lehounká skořice a příjemné dřevité prvky, zde působí více ušlechtile, vzdáleně jako tis. Doba doznívání k 15 minutám. Značně povzbudivý efekt.
//tradiční příprava je v caydanliku, ale i takto náš zjednodušený, lépe řečeno zrychlený, způsob přípravy/opražení je podstatně lepší. Než pít list samotný. Tato příprava zde již má tradici a je to jednoznačně zajímavý směr.
Vylouhovaný list ve formě "blátíčka", malé zlomky v jedné kupě. List poměrně tuhý, překvapivě. Barva listu tmavá, lehce nazelenalá v mokré formě, ale převládá hnědavá.
Cena: 149,-/500g
Prodejce: Kefija.cz