Yerba mate
Cesmína Paraguayská - Yerba mate - je nečaj pocházející z Jižní Ameriky, povzbudivý lahodný výluh s blohodárnými účinky, povzbudí ducha i tělo. Obsah kofeinu v mate je 6,5%, v kávě cca 5%. Kromě kofeinu obsahuje víc než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2, C, minerální látky jako magnézium, mangan, vápník, železo, fosfor. Mate je velkým zdrojem živin. Obsahuje mimo vitamínů a minerálů i cholin, inozitol a antioxidanty. Rozdělení dle země původu.
Yerba maté - Campesino classic
Info od prodejce:
Silná, jemně mletá, prachová yerba mate s přirozenou chutí a vůní, která je vyrobena z pečlivě vybraných lístků. Plná vitamínů a minerálů. Země původu Paraguay
Suchý list drobnější, jemně sekané listy i větvičky, poměrně velké množství prachu. Až na nepříliš velkou praktičnost takto drobného listu musím ocenit hezký tmavší vzhled listu. Oproti standardu je v celku poněkud méně větviček, ale stále v přijatelné míře.
Barva listu oproti standardu poměrně výrazně tmavší zelená, se žlutavými větvičkami
Vůně listu usedlá, nikterak příliš výrazná, příjemně usazená bylinná vůně s hořko-sladkým základem a slabý náznakem kouřových složek.
Barva nálevu enormně tmavá, kalný neprůhledný hnědo-šedý nálev.
Vůně nálevu podstatně výraznější oproti suchému listu, hořko-sladké bylinné tóny typické pro Yerbu, lehce pražený těžší podtext, téměř kávové tóny.
Chuť poměrně svíravá, start hrubší, po zalití patra prvním douškem je vše přijatelnější, pouze náběh s mírnou svíravostí. Zajímavý charakter nálevu, souboj hořké a sladké, zpočátku je nálev nadprůměrně hořký, pomalu se srovnává se slabším kávovým pozadím a neustále kmitá od hořkosti k sladkosti – tóny na hraně, na konci chutě těsně před polknutím jsou obě složky ve stejné úrovni. Zajímavý chutný celek, připomíná mi vzdáleně sušenky kávěnky v kombinaci s Yerbou, decentní kouřové prvky v pozadí jen doplňují hutnost nálevu a v závěru působí jen jakýmsi popílkovým odstínem chutě.
Dochuť podstatně příjemnější, nasládlá s nahořklým pozadím, zde není kouřová složka cítit, chuť není tak těžká, pouze popílková složka doplňuje pestrost celku. Základem jsou výrazné bylinné prvky Yerby, jejíž hořkou složku úspěšně uhlazuje kávová a popílková chuť v pozadí. Kontrast hořké a sladké, vše se nádherně prolíná v ústech, hutný plný nálev vytváří na patře a vzadu na jazyku jakoby olejnatou vrstvu s jemnou hořkostí, která je cítit až hodinu po vypití. Závěrem je bylinná složka jemná, méně nahořklá, sladké vedlejší složky měnící se v slabé marcipánové prvky, zbytky popílku a kávy doplňují pestrost.
Vylouhovaný list tmavší drobnější, kupodivu ani drobný prach příliš nevadil při popíjení, neprocházel bombilou.
Závěr: Velmi silný, povzbudivý a enormně plný nálev, chuťově výrazný a přesto, že je počátek chutě hrubší, přesto všechno za to komplexní požitek z chuťových prvků stojí :-) První zkušenost s touto značkou mě vyloženě potěšila, tím spíše, že suchý list mě po vonné stránce příliš neoslnil a byl jsem skeptický. K pojídání doporučuji kávěnky, či něco hodně sladkého – pusinky, marcipán, karamelové plátky – ideální kombinace k hutnému nečaji.
Cena: 129,-/500g
Prodejce: www.pijumate.cz