Srovnání a testy s čajem
Srovnání a testy s čajem - Porovnávání čajů mezi sebou, testy chutě/ceny a výdrže, voda, nádoby, sirupy, oleje, soda, pražení, vše co mě napadne provádět s čajem.
Slepá degustace Yunnancraft černých čajů!
K objednávce jsem obdržel zdarma dva vzorky černého čaje. Označeno pouze jako Black sample 1 a Black sample 2.
Suchý list 1 poměrně svěží vůní, směskou švestek s lehkou dřevinkou. Objemný mírně kroucený list, dlouhé nepoškozené listy. Místy větvičky, barva je světlejší, "nedooxidované" kousky, hnědavo-šedé, místy nazlátlé. Ochmýřené tipsy, 40-50% obsahu.
Suchý list 2 voní sytě hořkou čokoládou, těžká plná vůně. Dlouhé, vesměs rovné, maximálně mírně kroucené listy. Barva je tmavá, šedo-černá. Pravidelný a úhledný, precizní list, jeden jako druhý, nelámaný list.
Degustační sada 100ml, 2,5g listu, zaléváno vroucí vodou, louhováno 3 minuty.
Vzorek 1 nahřátý list vylézají mi primárně jablečné tóny, nakyslý primár s kapkou domácích povidel.
Vzorek 2 nahřátý list intenzivní, o řád výraznější a plnější vůně, diametrálně odlišný charakter, těžká vysokoprocentní hořká čokoláda.
Vzorek 1 vůně: kdybych neznal původ listu, tipl bych si gruziňák. Nakyslý jablečno-přesnídávkovo-povidlový (domácí povidla) odér.
Vzorek 2 vůně: těžká vůně čokolády a dotek pražených mandlí. Vynikající a pronikavá nahořklá vůně.
Vzorek 1 barva nálevu: okamžitě po zalévání se nálev barví do tmava. Po 3 minutách je barva doslova červená, tmavší oranžová, tmavá, pouze jeden dva zlomečky na dně misky.
Vzorek 2 barva nálevu: pozvolné tmavnutí nálevu, po třech minutách je nálev oranžový, o dva odstíny světlejší, než vzorek 1. Zcela bez kalu či prachu.
Vzorek 1 chuť: velmi lehká chuť, kyselkavost vlastní nezralému podzimnímu jablku, náznak kyselkavých švestek. Kontrast hořko-kyselé, chuť poměrně vyvážená a pestrá, slabší základ v porovnání s vzorkem 2, ale není to zlé, při focení jsem měl vodu z termosky a chladnější voda dávala u tohoto čaje vyloženě bídné výsledky, prázdný nálev. Hezká proměna v domácích podmínkách.
Vzorek 2 chuť: intenzivní, pronikavá, výbuch čokolády, hutný hřejivý čokoládovo-ořechový základ, překypující chuť, hořká složka bez svíravosti, hluboké temné nuance. Lahodný a mocný dojem. Podobné černé kusy lze sehnat i u nás, ale v takto mocné intenzitě jem jich měl jen málo. Působivé!
Vzorek 1 dochuť: po polknutí se celek transformuje do sladko-kyselkavých nuancí, ovocné položky, které působí petřeji, primár stále zůstává jablko, pozadí silně povidlové, hezká podobnost s naší domácí sklenicí povidel (rozhodně ne jako ta kupovaná...)! Jablko s kapkou hořkosti, připomínající slupku, působí "šťavnatě", hravá podoba černého čaje. Dozvuk spíše středně dlouhý, v závěru se celek vrací k náznaku dřevin listnatých stromů, které byly doposud jen náznakem a ukryté pod ovocností. Jen lehounce hřejivý efekt, uklidňující působení.
Vzorek 2 dochuť: čokoláda. Po polknutí příjemná hořkost, jako by se na jazyku rozpouštěla kostička nejkvalitnější hořké čokolády, po minutce působení pražených mandliček, ne uzených, ale silněji pražených, dookonale se hodí k čokoládě, krásně vybalancováno. Dlouhé minuty sedí hořkost na jazyku, přitom jako u čokolády, vše je temné, hutné ale ne nepříjemné, vše je naprosto ideální. Aftertaste přesahuje 10 minut, po čtvrt hodině je na jazyku patrná sladkost (uvolnění hořkosti a působení lehkých dřevinek a lehčích nuancí mandliček) s doznívající hořkostí. Lahodný kousek, silně hřejivý efekt, poměrně povzbudivý účinek.
Vzorek 1 vylouhovaný list je objemnější, mnohem více tipsů oproti vzorku 2, tužší list, červeno-hnědavá podoba listu. Podlouhlé užší listy.
Vzorek 2 vylouhovaný list je tmavší, hnědavý, podlouhlé odrostlejší listy, tuhá struktura listy, výrazněji pilovité listy.
//Můj tip po ochutnání - vzorek 1 čerstvější Dian Hong, vzorek 2 Feng Qing silněji pečený.
ODHALENÍ!
Answer: Sample1 = B102, Sample2 = B015
Sample 1 = B102 = Gong Fu Qiao Mu (sun dried) - autumn ( 2,98 USD / 50g ), Sample 2 = B015 = Gao Xiang Hong Cha ( 4,18 USD / 50g).
Sample 1 - Gong Fu Qiao Mu (sun dried) - autumn
Sweet fruity body with chocolate notes would be overall description of another master piece from Zhan Laoshi who can always prove that red tea doesn't have to be made from "fancy - tipsy" material if you can handle processing right! Unique technique of double roasting on low temperature gives tea "shai hong" characteristic and "gao xiang" notes same time.
Origin: Feng Qing
Crafted by: Zhang Lao Shi
Tea Material: Arbor tree ( Qiao Mu )
Year: 2017
Season: Autumn
Sample 2 - Gao Xiang Hong Cha
Tea from small bush trees in Feng Qing processed by unique way called "gao xiang" which requires to control precisely last step of processing. The final roasting is done on high temperature and short time. This is the another crafted red tea by our expert with limited quantity. The tea has a very distinctive cocoa-chocolate flavor with fresh nuts.
Origin: Feng Qing
Crafted by: Zhang Lao Shi
Tea Material: Mix - Bush tea ( Tai Di Cha ) / Arbor tree ( Qiao Mu )
Year: 2018
Season: Spring
Závěr: Pro mé chuťové preference na celé čáře vyhrává vzorek 2. Při popisu s prodejcem jsem přidal na dávce vzorku 1 a chuťově jde nálev do medovo-povidlových tónů, výsledek je lepší, ale hutnost, plnost vzorku dvě jde přímo ruku v ruce s mojí chuťovou preferencí. Dva odlišné postupy zpracování - viz popis. Zajímavá zkušenost a super styl školení zákazníka!