Polozelený čaj
Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je nádherná! Nic tak intenzivního a zároveň přirozeného jsem v životě u čaje nenalezl. Doslova vonné prvky jako když rozříznu šťavnatý orosený pomeranč, hrají tam tóny pomerančových květů a náznak vegetálních prvků polozeleného čaje. Omamné a hlaďounké! List je smotaný do granulek, ve stylu taiwan oolongu. Velikost granulek různorodá, od malých nedokolaných plošších smotků až po velké kuličky ukrývající více než jeden list. Barva převážně tmavě zelená, místy prokukuje světlejší svěží zelená, častější jsou šedavé odstíny. V celku se nachází podlouhlé kousky kůry. |
NAHŘÁTÝ LIST | | Zpočátku pomerančové květy, později se přidávají květinovo-cukrovinkové prvky,náznaky lilií, nakyslejší charakter, kůra pomeranče a cukrová vata. Při delším napaření citronové nuance s lehce nahořklou stopkou. Lahodné, láskyplné, nežné vonné spektrum. |
BARVA NÁLEVU | | Tmavě žlutý nálev, minimum prachu na dně misky. Vůně je komplexní, lilie, vonokvětka, citrus - nejvíce citron a pomerančové květy. |
CHUŤ | | Lahodná chuť, LAHODNÁ! Doušek klouže po jazyku, převalování v ústech je hedvábné jako mandle. Široká citrusová škála, citron, pomerančová dužina oroseného sladšího pomeranče, místy limetka, kapka lilie, v pozadí náznaky vonokvětky s vegetálnějším charakterem. Je tam cítit kousek kořeněné složky, nejvíce připomíná hřebíček, nebo kůru pomeranče. Osvěžující a stabilní i pestré tělo, opět mi hraje v hlavě cukrová vata - komplex chutí jí skutečně připomíná. |
DOCHUŤ | | Po polknutí lehce nahořklá složka po mandarinkách - jako když si ve Středozemí utrhnete mandarinku a ta lehce nahořklá chuť při loupání slupk, jak se rozstříkne silice - lahodné, šťavnaté, výrazné, kulaté a přitom naprosto překypující. V dochuti se střídají všemožné kombinace, zpočátku pomerančovo-mandarinkové čisté projevy, později se přidává s mírnější nahořklostí vonokvětka, po 2-3 minutách hladký nakyslý nálev s tóny lilie a citronu, kůra pomeranče v pozadí. Později zůstává květ pomerančovníku, lehce vegetální stopka a sladkost po cukrové vatě. Omamný požitek, spíše harmonizující, uklidňující, ochlazující účinek. Dochuť je extrémně dlouhá, "viskozní" prvky oolongu s bergamotem se drží i na stěnách úst přes dvacet minut. Na léto osvěžení nad které není. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Převážně jednolisty, smačkaná povrch od rolování, tužší struktura listů. Velikost listů 5-6 cm. Pouze místy vícelistý celek. Listy jsou po okrajích okousané a naoxidované - po okrajích tedy převládá nahnědlá barva a uprostřed mají sytě zelenou tmavší barvu. |
Vícenálev je o chloupek pestřejší, hlavně s různými primárními projevy v jednotlivých nálevech. Druhý nálev mi dával dojem, že jím měsíčky sladké mandarinky. Naopak čtvrtý nálev jsem cítitl kandovanou kůru pomela, šestý nálev mi otevíral cukrovou vatu a lilie. Oolong nabízí již sám o sobě bezpočet nálevů a velký výkon, ale bonus v podobě bergamotu obohatil ten požitek o laťku výše. Nejlepší bergamot kombinace, kterou jsem kdy měl, svěží, naprosto se k sobě hodí, skvěle postaveno.
Cena: ? vzorek
Prodejce: Teastarter.cz