Yerba mate
Cesmína Paraguayská - Yerba mate - je nečaj pocházející z Jižní Ameriky, povzbudivý lahodný výluh s blohodárnými účinky, povzbudí ducha i tělo. Obsah kofeinu v mate je 6,5%, v kávě cca 5%. Kromě kofeinu obsahuje víc než 20 aminokyselin, vitamíny B1, B2, C, minerální látky jako magnézium, mangan, vápník, železo, fosfor. Mate je velkým zdrojem živin. Obsahuje mimo vitamínů a minerálů i cholin, inozitol a antioxidanty. Rozdělení dle země původu.
Yerba maté - Barao de Cotegipe Com Chás
Info od prodejce:
Yerba Maté / Barao de Cotegipe Com Chás - 500 g
Zelené prachové chimarrao s přídavkem bylinek
Detailní popis produktu
Barao de Cotegipe je známé jako jeden z průkopníků v průmyslové výrobě Yerba Mate.
Tato směs je pro ty, kteří dávají přednost jemnějšímu a sladšímu mate. Mate je brilantně zelené, jemně mleté chimarrao v kombinaci s heřmánkem, mátou, citronovou trávou, anýzem a fenyklem. Doporučuje se pokročilým mateistům kvůli specifickému způsobu přípravy. Nejlépe je pít toto maté z poronga (tykvová kalabasa ve stojánku).
Datum minimální trvanlivosti: 28.11.2021, sleva z důvodu blížícího se konce expirace.
Doplňkové parametry
Kategorie: YERBA MATÉ
Hmotnost: 1 kg
Vlastnosti yerba maté: Yerba maté se stonky, Ochucené yerba maté, Yerba maté s bylinami
Země původu: Brazílie
Balení: 500 g
X | | POZNÁMKY |
LIST | | Vůně je pronikavá, "zelenější", intenzivní prvky heřmánku/kopretin a anýzu, v pozadí lékorky. Bylinné intenzivní nasládlé projevy. List je doslova ve formě prachu, nejdrobněji mleté maté, jaké jsem kdy měl, v podstatě je to prášek. V celku jsou však nahrubo sekané stonky nejrůznějších velikostí, ale zdají se být i větší, než u klasického Con Palo. Nejvýraznější charakteristikou tohoto matéčka je barva - zářivě zelená, mnohem světlejší, živější, "čerstvější", než u klasických dostupných kusů, stonky jsou béžové. |
VŮNĚ VÝLUHU | | Podmanivá vůně heřmánku ve mě evokuje letní větřík na kraji louky, anýz v kombinaci s heřmánkem, matéčkem a dalšími bylinami působí trochu jako puškvorec, vyvstávají mi v přirovnáních vodní trávy, lekníny, jezírka. |
BARVA VÝLUHU | | Nesmírně kalná, brčálově zelená, lehce do khaki. |
CHUŤ | | První vsrknutí kalné, i přes dodržení všech postupů vsaji do úst dost prášku, přiucpaná bombilla, musím jí vzít a vsrkávat výluh nad usazeným kalem. Doušky jsou příjemnější, silný prvek anýzu, intenzivní pendrek, jemně nahořklé pozadí, ale jasně sladká základna. Heřmánek tvoří nejpronikavější chuť, připomíná mi sáčkový čaj při nemoci, koupele na ekzém. Nemám k tomuto moc dobré asiciace mimo luční vůně v tichu v přírodě. Vydatnost je více než uspokojivá, ale kombinace chutí mimo pendreku mě neoslovila. |
DOCHUŤ | | Polknutí provází drhnutí kalu po krku, jako polykání jemné krupičky. Heřmánek po polknutí dominuje, lehce nahořklé tóny, ale sladkost je stále významná. Sladké lékorky, heřmánek, kopretiny, luční kvítí, slabší projevy "puškvorce", sladší a uhlazenější prvky. Lokálně cítím "protahující" prvky máty, spíše dřevitější lehce svíravé projevy, jako výluh ze stonků máty. Intenzita chutí je vysoká, doznívání dlouhé, ale na extrémní působení paraguayských hořkých kusů to nemá. Dojezd mi připomíná opět heřmánkové koupele, lehčí, bylinkový dojezd, poměrně jednostranný, nedovoluje příliš projevu ostatním chutím. |
VYLOUHOVANÝ LIST | | Drobounké tmavě zelené, syté blátíčko, v celku podíl tvrdých béžových stonků. |
Osobní popisek: Jeden z nejtěžších nárazů co se týče přípravy, takové selhání si už ani nepamatuji. Pokud není vhodná nádobka, nebo bombilla, prostě končíte - ideální je vysoká tykev s širokým hrdlem a půlkulatá bombilla, nyní již chápu, proč se to všude uvádí. Představte si mě na kole, 30km daleko od domu, jak neusrknu ani kapku, tahám bombillou, tahám, nadávám, improvizuji. Fotky nevěstí žádný problém, ale opak byl pravdou. Nicméně když pominu tradiční přípravu, kal sedne na dno a v konvici se dá na léto připravit chutný výluh, osobně si ho tedy přichucuji levandulovým, nebo datlovým sirupem. Macerace dává chutný a intenzivní požitek, ale pro mě osobně heřmánek není, mixujeme to s dalšími bylinami, meduňka, nebo máta ze zahrady, aby se heřmánek utlumil.
Cena: 100,-/500g
Prodejce:
Pijumate