Zelený čaj
Zelené čaje - čaj s žádným, nebo zcela minimálním stupněm oxidace. Takto zpracovaný čaj si uchovává katechiny – antioxidanty s příznivým působením na lidský organismus. Po sběru listyzavadají ve stínu nebo se ihned zpracovávají. Pro zamezení oxidace musí listy projít vysokou teplotou (kill green) a to v pánvích wok (čínský způsob) nebo pomocí horké páry (japonský způsob). Ve finále se lístky tvarují, suší a třídí.
Bancha Arashiyama
Popis od prodejce:
Čaj je produkován na podzim. Bancha se vyznačuje silnou chutí, která se volně rozlévá do celé ústní dutiny. V závěru je nálev lehký, mírně nahořklý. Je vhodný jako odpolední čaj. Pojmenování Arashiyama je synonymem pro "bouřlivé hory".
Země původu: Japonsko
Příprava: Příprava: vodou o teplotě 90°C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 1 minutu louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 2-3 nálevy.
Suchý list spíše drobnější, lámaný, pouze 1/4 opravdu velké ploché nepoškozené listy. Sytá zelená barva listu, vůně plná, velmi výrazná, těžší travnaté složky - inu jako traviny na mokřejších místech s taktéž sytější zelenou barvou, sladký základ s nahořklou stopkou.
Příprava v testeru
Taster 100ml, 1,5g listu, 3min louhování, 90°C (80°C) horká voda.
Nahřátý list: intenzivní těžká travnatá vůně, nasládlá složka s nahořklým pozadím, takřka marcipánové pozadí s primárně trávovým nádechem.
Vůně nálevu: příjemná, nasládlá, travnatá vůně.
Barva nálevu: světlounce zelená, minimum kalu a zlomků na dně misky.
Chuť: uhlazený nálev, vyniká silou a jednoduchými ale plnými prvky, základ tvoří travnatá plná složka s nahořklým, lehce svíravým pozadím, podtext je nasládlý, marcipánově jemný. Konstantní chuťová složka, postupné zjemňování.
Dochuť: Dochuť dlouhá, plná, přechází mírnější svíravost z chutě, nahořklé tóny na patře a na jazyku, výrazná travnatá složka, prohloubení. Pomalounké zjemňování, pozadí je sladké, po marcipánu.
//při přípravě s 80°C a méně je nálev jemný, jako rosa, jemné travnaté složky a sladký podtext, zcela bez svíravosti.
Vícenálevová příprava:
Kyusu 100ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí - plná hutná hořko-sladká vůně, převažují travnaté prvky se sladkou květinovou vůní, v pozadí tóny marcipánu. Svébytný typický odér japonské banchy.
1.nálev 85°C/25s – krásný jiskrný zelený sytý nálev, světlá zelená s drobným kalem v nálevu. Plná svěží chuť s lehce svíravým charakterem, základ sladko-hořký, zcela typický pro japonský zelený čaj, příjemné těžší travnaté prvky, marcipánový podtext za doprovodu bylinno-květinových tónů. Již od počátku poměrně jednoduchý charakter čaje - tento "nedostatek" je vykompenzován silou a výrazností prvků, nahořklé travnaté složky se rozprostřou po celých ústech a jsou velmi příjemné. Po polknutí je znatelný nahořklý travnatý charakter na patře a vzadu na jazyku, naopak přední části jazyka vládne sladká a bylinná složka, květové prvky - jako jemné plátky květů jabloně. Příjemná dlouhá a plná dochuť, svíravost není nikterak nepříjemná, naopak mi k tomuto charakteru nanejvýš sedí.
2.nálev 85°C/20s – svíravější nálev oproti předchozímu, osvědčilo se mi spíše na druhý nálev louhovat 15s, paradoxně svíravější - více nahořklý, ale i více sladký celek - chuť mi připomíná pusinky, nebo marcipán, jako cukrovinka. Hutná plná travnatá chuť, nesmírně vydatný nálev. Dochuť velmi dlouhá, plná, primární travnaté prvky a doznívající plnější cukerné složky s přídavkem květin.
3-4.nálev 85°C/35/55/– stále kalné nálevy, zelené jiskrné barvy nálevu. Umírněnější vynikající plné nálevy, obdobná chuťová kompozice, jako v 2. nálevu, pouze bez výrazné svíravosti, krásný plný nasládlý nálev s nahořklým pozadím - 3 plné nálevy pod stejnou teplotou, čtvrtý nálev je již trochu ohraný, jednotvárný, neustále stejné projevy. Dochuť dlouhá, příjemné výraznější květinové prvky v pozadí. Celku stále dominuje travnatost, ve čtvrtém nálevu se však s květinami srovnává a v pozadí doplňuje celek sladká marcipánová chuť.
5.nálev 90°C/120s – slabší travnatý nálev s příjemnou cukernatou chutí v pozadí, svíravost minimální, příjemné hutnější květinové složky - těžší prvky evokují kosatce. Dochuť středně dlouhá, travnatá s příjemnou nasládlou chutí v pozadí.
6.nálev 95°C/250s – přibližně totožný nálev, jako v předchozím případě, pouze travnatost méně silná, již opravdu pouze lehký konečný nálev. Aftertaste krátká až středně dlouhá, mírně svíravé pozadí kvůli vysoké teplotě vody. Vyzkoušen ještě 7.nálev, ale ten je již opravdu vodový.
Vylouhovaný list hezké tmavé barvy, krásné měkké listy, vesměs lámané listy, místy nepoškozený široký hezký list. Na pohled obyčejná sorta.
Závěr: V charakteru čaje je znát opravdový japonský původ, žádné čínské náhražky. Příjemná, lehce svíravá bancha, v pořizovací ceně je velmi dobrá.
Cena: 55,-/40g jihlavský obchůdek (běžná cena 78,-/40g - internetová cena)
Prodejce: Oxalis