Polozelený čaj

Polozelené čaje - skupina jíž charakterizuje tradiční způsob zpracování, zahrnující zavadání lístků na prudkém slunci a oxidace následovaná rolováním. Obecně stupeň oxidace dosahuje 8 % až 85 % (světlý/tmavý oolong). Chuť polozelených čajů se výrazně liší v závislosti na pěstování a způsobu zpracování, kdy se některé oolongy například praží, nebo archivují. Může být sladká a ovocná s medovou vůní, hutná s dřevitými a praženými tóny nebo osvěžující s květinovým aroma. Různé sorty oolongů se zpracovávají odlišným způsobem, ale tvar listů bývá v zásadě dvojí: buď jsou lístky volně zohýbané (dračí formy), nebo pevně svinuté do malých kuliček s koncem stonku. První způsob svinovaní je tradičnější.

  • Bai Ji Guan rock oolong

  • Vložil Tomáš Klouda 22.10.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info o čaji:
    Bai Ji Guan (Bílý kohoutí hřebínek) je útesový oolong, který je slavný již od počátků dynastie Ming.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi    Suchý list voní do květova s kořeněnými podtexty, lehounce pražená vedlejší složka. List je drobný, převažují delší mírně kroucené jednolisty a poměrně značné množství zlomků. Barva listu pestrá, od nazelenalých "kropenatých" listů po hnědou, šedou až naoranžovělou.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Vícenálevová příprava:
    Skleněný gaiwan 150ml, 6g listu, voda filtrovaná přes britu, předehřev nádobí. Celkem 6 nálevů. Teplota vody 95°C. Doby louhování: 20s/30s/45s/70s/120s/250s+


    Nahřátý list má výrazné aroma, pražené jemné složky, těžší květinové tóny a prvky po whiskey v pozadí. Hořko sladký základ vůně. Barva nálevu hnědavá, až do zlatava, drobné zlomky na dně misky. Vůně nálevu pestrá, primárně květinový nádech, stopy "kukuřičné" whiskey a nádech exotického ovoce s kapkou koření/praženosti - to již pouze náznakem oproti suchému listu.
    Chuť hořko-sladká, kulatá, základ není svíravý, ale hořkost převažuje. Zpočátku se mi zdála chuť plochá, jednosměrná, ale po převálení doušku v ústech se začalo odehrávat drama :) Jsou zde květinky, je zde rašelinka, je zde ovoce a vedmi zajímavé kořeněné prvky. Pozadí připomíná stále whiskey, ale základ mi pořád uhýbá, jsou zde orchideje, je zde kapka ananasu a zvláštní uhrančivá rašelinka/bylina, připomíná mi betel. Chuť fascinující, obzvláště po rozvinutí v ústech a když si dáme na čas s polknutím. Nahořklá stopka na jazyku. Hravé komplexní tělo. Hodně vzdáleně připomíná klasický Dan Coong s orchidejovým projevem a kořeněnými prvky.
    Dochuť uhlazená, po polknutí krásně přejde do sladka, výrazné květové prvky, kořeněný výraznější podtext se stopami pražení, ovocnost silně v pozadí, takřka zapadlá, výrazné tóny bylin, betel s náznaky nahořklé vzadu na jazyku. Dlouhá doba doznívání, závěrem takřka čisté orchidejové tóny s kukuřičnou whiskey v pozadí. Méně složitý, zato úchvatný dozvuk s dlouhým působením.

    //V druhém nálevu mě uzemnila složka černého rybízu s orchidejí, výrazné působení, velmi chutná kompozice, v dalších nálevech sladší tělo a orchidej se vrací do primáru - WOW! Od čtvrtého nálevu působí čaj téměř jako Dan Cong, orchidej, kořeněné pozadí, sladký základ.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list - převažují podlouhlé, delší, tmavé zelené jednilisty, poměrně mnoho zlomků, listy místy nahnědlé.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi     Cena: ? dar

    Prodejce: ? dar