10 nejproslulejších čajů Číny

10 nejproslulejších čajů Číny - čaje, které svou chutí zaujali široukou veřejnost, vzácné postavy, či dokonce samotné císaře. K většině z těchto známých čajů se vážou legendy. Hezky zpracované info ke každému z čajů najdete zde:
  • Čínské čaje
  • 2011 Bai Hao Yin Zhen Ji Pin


    Vložil Tomáš Klouda 11.6.2012, autor Tomáš Klouda


    list
    Příprava za slunečného počasí u řeky :-)
    list
    list
    Info od prodejce:
    Sběr pouze za vhodného počasí na jaře. Pravý Bai Hao Yin Zhen Ji Pin má všechny čtyři cennosti čínského čaje (tvar listu, barva nálevu, chuť a vůně). Na trhu se objevuje bohužel velké množství padělků tohoto extrémně výborného čaje
    Sklizeň: 2011
    list
    list
    Suchý list na pohled tříděny, výběrový, stříbřité barvy, bohatě ochmýřené listy stejné velikosti. Vůně lehce citrusové, primárně po nezralém ovoci - meruňka.
    list
    list
    Vícenálevová příprava:
    Skleněná konvička 90ml, 4-5g listu. Filtrovaná voda v Brita konvici. Předehřev nádobí – lehké vegetální tóny, bylinné a květinové složky s jemnou ovocnosí v pozadí. 1.nálev 100°C/30s – nadýchané listy - delší doba louhování, světlý žlutý nálev, omamná vůně mokrého listu i nálevu. Příjemné vegetální vonné prvky, sladký základ, květinové podtóny. Chuť intenzivní, plná, květinovo-bylinný základ, vyvážený celek, vegetální prvky v pozadí. Přirozený nenucený nálev. Hladký průběh chutí, sladký charakter s nepatrně nahořklou koncovkou. Lehoučký lékořicový podtón v závěru, květinovo-nektarová koncovka. Dozvuk dlouhý, zcela vyvážený, vegetální chuťové prvky přecházejí v intezivní květinovo-bylinný komplexní celek. Plná jemná chuŤ. Závěr velice sladký - nektarově - pivoňka.

    2.nálev 90°C/20s - výraznější žlutý - stále světlý průhledný nálev bez drobných kousků - vůbec není třeba sítka. Nádherný pohled na úhledné zalité listy v gaiwanu. Vůně intenzivnější, květinová - pivoňka. Chuť sladšího charakteru, vegetální přirozená svěží chuť zpočátku, přechod na květinové plné dlouhotrvající chutě, nádherný vyvážený celek, kde dominuje pivoňka, bylinný vedlejší tón. Závěr výraznější lékořicový s květinovým plným základem. Lehce výraznější nahořklost v závěru - neruší však jemný celek. Dochuť plná, dlouhá, vyvážená - oproti minulému nálevu výraznější hořká složka, neruší ani zde průběh chutí, sladká složka dominantní. Vegetální start, rychlý přechod na květinové plné tóny, později bylinný podtón. Závěr dochutě lehce nahořklý - nektar - mocný tón pivoňky.

    3.nálev 90°C/35s - opět o něco tmavší žlutavý nálev, opět výraznější vůně. Chuť mnohem pestřejší, intenzivnější, na začátku krátce vegetální svěží tóny, rychlý přechod na květinové prvky (pivoňka) s lehkou nahořklostí. Do "hry" nyní vstupují svěží plné zralé tóny meruněk s lehce citrusovým, podtónem - za neustálé přítomnosti květinové pivoňkové chutě. Závěr nektarový - pivoňka s lehce doznívající složkou meruněk. Aftertaste od počátku květinový se zvýrazňujícími se složkami ovoce. Závěr bylinný s nektarovou jemnou složkou pivoňky.

    4.nálev 95°C/45s - totožné pestré jemné chuťové prvky, jako v předchozím případě.

    5.nálev 95°C/60s - nálev se směruje zpět ke své podstatě, vegetální složky - intenzivní lehké "zelené" složky, nepatrně travnaté, stále přítomná plná pivoňková květinová chuť, závěr sladkého nektaru + byliny. chuti jsou stále přítomné slabé složky citrusů + meruněk, tvoří již jen podtón. Stále komplexní, ale slabší chuť. Dochuť stále dlouhá, zpočátku vegetální tóny s meruňkovým lehkým podtónem, přechod na květinové - méně komplexní tóny, závěr výrazněji nahořklý, pivoňkový s bylinným podtónem.

    6.nálev 95°C/150s - opět výraznější vegetální travnaté zelenější složky - s pivoňkovým základem v jedné rovině. Nová ovocná složka - přezrálá - velmi sladká meruňka. Závěr velice sladký ovocno-květinový. Omezenější - méně komplexní nálev, zato se zajímavým přechodem a novým prvkem. Dozvuk zpočátku ovocný meruňkový bez agresivních prvků s travnatostí v pozadí, později lehká vedlejší květinová chuť. Závěr velice sladký, ovocno-květinový. Dlouhé doznívání, ale pouze s pár primárních složek.

    7.nálev 95°C/260s - ovocný sladký nálev - příjemná velmi slabá květinová chuť v pozadí. Závěr meruňkový s travnatostí - lehounce svíravý celek. Aftertaste středně dlouhý, meruňkový - přezrálé tóny, velmi výrazná travnatá složka - lehce svíravá - stále však jemný nálev, zachovávající si noblesu. Závěr nahořklý - zbytek květinové chutě.

    8.nálev 100°C/300+s - jemný finální nálev s ovocností a mírnou květinovou vedlejší chutí. Dochuť minimální - ovocná s travnatostí.

    //po přípravě jsem listy daroval řece - kačeny však se zjevným zalíbením polykaly čajové lístky, které byly u dna :-))
    list
    Macerování - 6g/0,5l - louhování přes noc. Extra svěží přirozený nenucený macerát. Osvěžující věgetální + květinové složky - zajímavé s ledem i s listy! Tip pro mlsné jazyky - jemný celek.

    list
    Vylouhovaný list tříděný, obsahuje pouze tipsy, nádherný pohled - není co vytknout.
    list
    Pár veršů sepsaných při dokonalém uvolnění:
    Bai Hao Yin Zhen,
    otevře Tvůj tajný sen,

    chuť přivede Tě do relaxace,
    vydej se cestou meditace,

    jemné tóny a list úhledný,
    zajistí požitek důsledný,

    Chuť zpívat, skládat a milovat,
    ze života začít se radovat,

    takové pocity v Tobě převládají,
    když chuťové prvky Tě ovládají.

    Projdi se se mnou chuťovým rájem,
    čaj dávno není žádným tajem,

    raduj se a své pocity sdílej,
    s bližním čaj vesele popíjej,

    Bai Hao Yin Zhen,
    užívej si ho jen.
    list
    list
    Závěr: Velice příjemné tóny a pohled na list - tento čaj má vskutku všechny čtyři cennosti čínského čaje. Cena je adekvátní, plné tóny, dobrá výdrž, vytříbený velek pro takové "vyšší" čajování."

    Cena: 439,-/50g

    Prodejce: Unitea