Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Azores Black OP Ponta Branca Gorreana

  • Vložil Tomáš Klouda 9.11.2017, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    The Orange Pekoe Ponta Branca is without a doubt Gorreana´s premium black tea, our crown jewel among all our black teas, we could say.
    info z https://gorreana.pt/pt/
    nadobi
    nadobi
    Suchý list drobounký, tmavé barvy, převažuje šedá a černá barva listu, ale místy svítí i hnědavé - nejspíš části větviček, místy lze zahlédnout i droboulinký tipsík s nastříbřeným povrchem, velikost celkově jen pár mm maximálně. Je až s podivem, že tento list udávají, jako OP, stejně, jako klasiku základní OP Gorreana s mnohem větším listem a odpovídajícím zařazení, ale to je věc producenta. Vůně usedlá, bylinná s kapkou kakaa.
    nadobi
    nadobi
    Příprava v degustační sadě:
    Degustační souprava 100ml, 2g listu, 3min louhování, 95°C horká voda.
    Nahřátý list: temná dřevitá složka - po listnatých stromech, postupně sládnoucí složka až k zavařenině, liči tóny, intenzivní prvky ovoce.
    Vůně nálevu: jemně čokoládková se sladkým základem a nežnou příjemnou dřevitostí.
    Barva nálevu: hnědavá, velmi málo zlomků na dně misky.
    Chuť: sladká, kulatá chuť, základ není výrazný, nicméně jemné nuance zce hrají hezkou souhru - ovocno-dřevitá složka, náznak bílé čokolády. Ovocnost evokuje lehkou jablečnou složku s kapkou broskve, dřeviny v pozadí jen příjemně zhutňují základ, dřevo listnatých stromů, hebké jemné prvky.
    Dochuť: po polknutí lehounká štiplavost v hrdle, zpočátku sladko-nahořklá složka, ale rychle vše sládne, start je překypující, kapička liči, jablečné prvky po moštu, a obzvláště zpočátku výrazné tóny dřevin - výrazné prvky suchého dřeva olše. Doba doznívání je mnohem lepší oproti základní OP třídě, plnost v dochuti je dostačující a vydatná.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Louhovačka 250ml, 3g listu, voda filtrovaná přes britu. Zaléváno vroucí vodou, doba louhování kolem 8 minut.

    Tmavší hnědavá barva, jde až do červena. Vydatný plný nálev, i přes dlouhé louhování je vše hezky pitelné, drobné zaškobrtnutí, stejně jako v deg. sadě, při polknutí - štiplavější přechod. Výraznější ovocnost, dřeviny v pozadí překypující, balanc hořko-sladké, výraznější liči, ale omamné jablečné prvky, mošt+křížaly. Báječná dlouhá dochuť, hřejivý efekt, mírně povzbudivý účinek.

    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Vylouhovaný list drobounký, lámané drobnější listy, v celku k nalezení i malinké špičaté tipsy. Barva listu převážně hnědavá, místy nazelenalé listy.
    nadobi
    nadobi
    Cena: 8 EUR/100g na stránkách producenta. Vzorek poskytl shop Tealegends.

    Prodejce: https://www.tea-legends.cz