Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Assam Orthodox Single Estate Dikom TGFOP1

  • Vložil Tomáš Klouda 14.4.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Černý čaj z Ásámu
    Krásně zpracovaný a pěkně rolovaný, plně oxidovaný suchý list slaké květinové vůně. Nálev hnědooranžové barvy, kulaté vyrovnané chuti s tóny vlašských ořechů, lesního medu a čokolády. Svíravý, avšak sladce kulatý dozvuk.
    Příprava: 4 čajové lžičky (15g) čaje na 1l vody prošlé varem, louhujeme 3 minuty. Možné podávat s mlékem a medem.
    Forma: Celolistový
    Zahrada: Dikom
    Sklizeň: 2. sklizeň
    Rok: 2013
    Označení: TGFOP 1
    Země původu: Indie - Ásám
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Suchý list velmi výrazné květovo-medové vůně, lehce kořeněná vedlejší složka, po otevření sáčku značně intenzivní příjemný dojem. Stejnoměrně velké tříděné listy zpracované do kratších silnějších mírně zahnutých drátků. Značně tmavý list, plně oxidovaný, šedo-černá barva s kovovými odstíny, sem tam červenavé větvičky.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Příprava v testeru
    3g/100ml/3min, 80°C, předehřev nádobí.
    Nahřátý list: plná intenzivní vůně s krásnými tóny lesního medu a kořeněného dřevitého podtextu se smolnatým nádechem, vyloženě je cítit jehličnany - borovice/modřín.
    Vůně nálevu: plná sladká vůně s jemným nahořklým pozadím, vůně lesního medu s lehce kořeněným podtextem, náznak karamelu.
    Barva nálevu: červený nálev s minimálním počtem prachu na dně misky - jiskrný tmavší nálev.
    Chuť: kulaťoučká a plná základová chuť, sladký základ s nepatrným náznakem hořké v pozadí, lesní med v kombinaci s hořkou čokoládou, lehounce kořeněné pozadí s dřevitými prvky, nádech smůly v pozadí. Zpočátku dominuje čokoládová složka, v závěru chutě po převalování v ústech naopak lesní med zaujme většinový podíl v celkovém spektru chutí. Nádechy karamelu a marcipánu, velice plné a vyvážené prvky, nálev i přes kořeněnou složku v pozadí vůbec nedrhne v krku při polykání, svíravost nulová.
    Dochuť: hutný, dlouhý, živý aftertaste, skutečně vyvážené tělo, plné složky lesního medu, primární sladká chuť, lehounce nahořklý podtext s hořkou čokoládou (pocit vysokého podílu kakaa), dojezd karamelu, výraznější dřevité prvky jehličnanů s nádechem smůly a kořeněná výraznější složka. Později zjemňování, počátek byl lehounce svíravý, ovšem zanedbatelné výraznosti. Závěr hutný s tóny lesního medu, doznívající čokoláda a nádech karamelu/sladu, podtext dřevitý s mírnější dobíhající kořeněnou složkou. Příjemný mírně povzbudivý nálev velmi znatelného hřejivého účinku.
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Konvička rýžový porcelán 250ml, 6g listu, 100°C, 6 minut louhování.

    Vůně: bohatá plná sladká medová vůně s lehce kořeněnými podtexty a náznakem ovoce. Zcela nepatrný nádech karamelu, příjemné dřevité prvky s tóny jehličnanů.
    Barva: tmavá barva nálevu až do ruda, čistý nálev bez zlomků či prachu, hezká jiskrná barva.
    Chuť: lehounce svíravý start, nahořklé pozadí, po chvilce ustálení složek a přechod na primární sladké tóny, báječné tóny lesního medu na stejné úrovni, jako čokoládové prvky - hořká čokoláda na vaření. Prvky dřevin s kořeněným charakterem v pozadí, příjemné tóny jehličnanů. Závěrem mnohem příjemnější celek, svíravost minimální, tělo je živější, primárně sladké s nahořklým podtextem, celek je vyvážený a nesmírně plný, medové tóny na ústupu, převažují ořechovo-čokoládové tóny v popředí, pestré prvky, lehce dřevitý podtext uhlazený medovou složkou. Zcela nepatrně se projevují ovocné tóny v pozadí a marcipánové prvky, dominuje však čokoláda, ořechy a med.
    Dochuť: relativně dlouhé doznívání, lehounce svíravý celek, lehce štiplavé složky v krku po polknutí. Sladko-nahořklé tóny s čokoládovým základem, náznak karamelu v celku, medové složky výrazností přibližně uprostřed všech prvků, krásně uhlazují nahořklé tóny. V pozadí dřevité podtrženější tóny, krásné tóny jehličnanů s náznakem smůly. Závěr dochutě stále výraznostně uspokojivý, doznívající kořeněné složky, medové složky již v pozadí, náznak ovoce, primární složkou ořechy a v těsném závěsu čokoláda. Nálev překypující různými tóny, příjemný charakter, hřejivý účinek, lehce povzbudivý efekt.
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list hnědavý s červenými odstíny, tužší struktura listu s výrazným žilkováním, poměrně dost velký podíl středových stonků listů, na pohled dobře tříděný sekaný list, poměrně hezkého vzhledu.
    nadobi
    Závěr: Hutný charakter čaje snese jistě přídavek mléka, ale vyvážené tělo a tak chutné tóny mi přijde škoda zjemňovat a zastírat mlékem. Ukázková perla mezi asamy, takto bych si představoval standard, dle mého hodnocení vyšší střední třída.

    Cena: 89,-/100g

    Prodejce: Darjeeling.cz