Černý čaj

Černé čaje - Černý čaj je čaj, který prochází nejdelší oxidací. Proces se skládá ze sběru, zavadání, poškození struktury listu, oxidace, sušení. V Číně je černý čaj známý pod názvem červený čaj.

  • Assam Halmari TGFOP1

  • Vložil Tomáš Klouda 13.2.2014, autor Tomáš Klouda


    nadobi
    nadobi
    Info od prodejce:
    Čajová zahrada Halmari je umístěna ve vyvýšené části povodí Brahmaputry zvané Upper Assam. Rozloha plantáže činí 374 ha. Bohaté půdní podloží a příznivé klimatické podmínky umožňují produkovat čaj, který se řadí do assamské špičky. Delší, pravidelně svinuté černé lístky se zlatavými tipsy dávají vznik nálevu s lahodnou vůní i chutí tureckého medu.
    Příprava: vroucí vodou zalejte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku, pokud čaj louhujete v konvici pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 3-5 minut louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 1 nálev.
    Země původu: Indie
    Balení: 60g
    nadobi
    Suchý list hezký, tříděné pravidelné velikosti v podobě mírně kroucených drátků. Tmavší šedý list s bělavo-zlatými tipsi - cca 1/6 listu tipsů - poměrně malý podíl. Vůně je ušlechtilá, dřevitá s kořeněnými prvky, zajímavý primární tón květin a medu.
    nadobi
    nadobi
    nadobi
    Jednonálevová příprava:
    Konvička rýžový porcelán 250mlml, 5g listu, 100°C, 6 minut louhování.

    Nahřátý list: zpočátku procítěné tóny tureckého medu s květinovými prvky, později hutná sladká složka lučního medu s náznakem kořeněných složek ušlechtilého dřeva.
    Vůně: Medová plná hutná vůně s náznaky květin a kořeněným dřevitým podtextem.
    Barva: jiskrná tmavší červená. Nálev zcela bez kalu, částeček, či prachu.
    Chuť: lehounce svíravý start, hutné plné překypující tělo, dřevito-medový základ, v chuti je skutečně dle popisku od prodejce cítit turecký med, plné příjemné a nesmírně chutné dřevité složky s kořeněným podtextem. Báječné balancování mezi sladkou a hořkou základovou chutí, nálev je vyvážený a mimo start nesmírně hebký, výraznější nahořklá složka dodává jen na hutnosti dřevitých prvků. Báječná sladká složka tureckého medu, náznak ovocných broskvových složek v pozadí, dřevité prvky exotického aromatického dřeva s mírnou květinkovou stopou. Závěr spíše do sladka s mocným medovým základem, příjemná doplňující kořeněná složka dřevin.
    Dochuť: Dlouhá dochuť spíše sladkého charakteru, hořkost je po polknutí již mírnější, báječné složky medu, pozůstatky tureckého medu v kombinaci s lučním medem a květinovými stopami v něm. Podtext příjemný, již ne tak výrazně kořeněný s příjemnou dřevitou složkou dodávající plnost a hřejivý účinek. V závěru náznak broskvových přezrálých složek v kombinaci s lučním medem, příjemné květinkové nuance, dřevitý zvýrazněný podtext. Hřejivé působení po vypití - opravdu značně zahřeje, ideální na pití v zimě, lehce povzbudivý účinek.
    nadobi
    nadobi
    Mokrý list načervenalé barvy s hnědavými odstíny, krásný vzhled, nepoškozené malé lístky s kouskem stonku, převažují malinké tužší listy, místy hezké špičaté tipsíky. Poměrně objemný list, hezky se na něj dívá a dobře se čistí.
    nadobi
    Závěr: Vyloženě překvapující výsledek, na tomto čaji si moc rád pochutnávám. Trefa do černého ze strany oxalisu, navíc za cenu, která byla nižší v dárkovém obchůdku, to je velmi výhodný hřejivý tahoun. Narozdíl od kusů Assam Classic Blend, nebo OP od totožného prodejce, bych tento rozhodně nedával do Masaly, ale vychutnal bych jej čistý, zaslouží si to. Doporučuji :-)

    Cena: 82,-/60g (59,- malý dárkový obchůdek jihlava)

    Prodejce: Oxalis